Сутринта на 31 октомври руските войски бомбардираха множество региони на Украйна, като в столицата бяха регистрирани поне 6 експлозии. Все още няма данни за жертви. Това обявиха украинските власти в "Телеграм", цитирани от "Гордон".

Русия е изстреляла тази сутрин повече от 50 крилати ракети при нова масирана атака срещу енергийната инфраструктура на Украйна, съобщиха по-късно украинските военновъздушни сили, цитирани от Франс прес.

"Повече от 50 крилати ракети Х-101/Х-505 бяха изстреляни от самолети Ту-95 и Ту-160 от северната част на Каспийско море и руската Ростовска област", съобщиха украинските военновъздушни сили в Телеграм.

В 10 украински области са поразени 18 обекта, повечето - от енергийната инфраструктура на страната.

На цялата територия на страната е задействан сигналът за въздушна тревога. В социалните мрежи се появиха видеа, които показват, че системите за ПВО работят.

Кметът на Киев Витали Кличко обяви, че токът и водоснабдяването в определени части на столицата са прекъснати. Метростанцията в Харков е затворена заради руски попадения.

Електроснабдяването в региона на Черкаси и Запорожие е спряно.

В социалните мрежи се появиха клипове, които показват, че Одеса също е цел на днешния руски обстрел.

Ударите бяха нанесени три дни след атака по руския флот в Крим, която Москва приписва на Украйна и казва, че е била извършена с помощта на Лондон, предаде Франс пресд. След този удар, извършен с дронове в Севастопол, Русия суспендира споразумението за износ на зърно от украинските пристанища. 

Киев бе вече подложен на руски обстрел на 10 и на 17 октомври. Тогава атаките бяха извършени с руски дронове иранско производство, отбелязва агенцията. Тези удари засегнаха енергийната инфраструктура на столицата и доведоха до прекъсване на тока в последните дни.

Асошиейтед прес съобщава, че украински представители днес са съобщили за масиран руски обстрел и по критично важна инфраструктура в Харков и други градове.

По-рано днес ТАСС съобщи, че на много места в Украйна са отекнали сирени.

Сега украински представители предупреждават, че в резултат на ударите по Харков и Запорожие днес може да има и спиране на електроподаването.

Според Кирило Тимошенко, съветник на украинското президентство, руските сили са започнали масирана атака срещу енергийната система в редица украински области. Говорейки за руските сили, той ги нарече "руски терористи". Тимошенко допълни, че някои от руските ракети са били свалени от украинската противовъздушна отбрана, но други са достигнали целта си.