След броени дни ще започне осмото издание на един от най-големите и значими международни джаз форуми в страната – Plovdiv Jazz Fest. Концертите от основната програма са всяка вечер между 4 и 7 ноември в Дом на културата "Борис Христов".

Шест концерта за четири дни на някои от най-интересните имена в джаза днес са част от основната програма на фестивала. Тази година сериозен акцент в нея е пианото в джаза, затова още в първата вечер започва с буквално уникалния концерт, създаден и продуциран от Plovdiv Jazz Fest.

На 4 ноември ще бъде единственият път, в който ще се състои концертът "Четирима пианисти свирят музиката на Чарлз Мингъс", съобщават организаторите.

Четирима пианисти от четири държави ще представят музиката на легендарния джаз музикант и композитор Чарлз Мингъс. През април 2022 г. се навършиха 100 години от рождение му и световната джаз общност отбелязва тази годишнина по различни начини.

"Още в началото на годината екипът на Plovidiv Jazz Fest се свърза със забележителните пианисти Антони Дончев (България), Дани Грисет (САЩ), Пьотр Вилезол (Полша), Роберто Таренци (Италия) с покана да направят общ концерт с композиции на Чарли Мингъс, както често са го наричали.

Виртуозен басист, композитор, бендлидер и много дързък музикант, приносът му към развитието на джаза е огромно. Той е сред от основните поддръжници на колективната импровизация. Мингъс също така има и албум за пиано, в който свири самият той", посочват от екипа.

Солови и дуетни изпълнения на пиано, както и изпълнения на 8 ръце ще бъдат част от този специален концерт, създаден единствено за осмото издание на фестивала. Събитието ще е поредната забележителна и първата международна продукция, инициирана от и за фестивала след „Четири дами пеят джаз“, „Четирима господа пеят джаз“ и „Четири млади дами пеят джаз“.

Макар все още да не са се срещали на живо, четиримата пианисти работят заедно върху цялата програма на концерта. Първата им сценична среща ще бъде и откриващият концерт.