Войната в Украйна може да продължи с години. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за германския вестник "Билд ам зонтаг".

Въпреки че войната в Донбас се води по изключително брутален начин от страна на Русия, украинските войници оказват героична съпротива, посочва Столтенберг пред вестника.

С доставката на модерни оръжия се увеличава и шансът украинците все пак да успеят да изтласкат руската армия и от Източна Украйна, посочва още Столтенберг. Той призова Германия да предостави обещаните модерни оръжия възможно най-бързо. 

На въпрос дали НАТО се опасява от ескалация и привличането на пакта във войната, генералният секретар на алианса отговаря:

"НАТО ще продължи да подкрепя Украйна в нейната самозащита. Ние също укрепихме фланговете си с 40 000 войници. Територията на държавите от пакта се охранява по земя, вода и въздух. Това е ясен сигнал към Москва, за да не възникват там недоразумения по отношение на способността ни да се защитим."

Столтенберг смята, че засега няма опасност от употреба на атомни оръжия от Русия.

"Въпреки това заплахата с употребата им е опасна и безотговорна. Путин трябва да знае: атомна война не може да бъде спечелена и никога не бива да се стига до такава. Нашият ясен сигнал към Русия е: НАТО пази всичките си членки."

Според него войната в Украйна може да продължи с години и Западът трябва да е готов да подпомага Украйна през много дълъг период.

"Дори и цената за това да е висока – не само военно, но и заради покачващите се цени на енергията и хранителните стоки, не трябва да забравяме, че тези проблеми са несравними  с цената, която украинците плащат с живота си всеки ден", заявява той. 

"Не бива да допускаме Путин да реши, че може да продължава така, както реши след войната срещу Грузия през 2008 година и анексирането на Крим през 2014 година", казва още Столтенберг.

На срещата на НАТО в края на юни в Мадрид НАТО ще представи нова странтегическа концепция.

"Досега смятахме Русия за партньор. В Мадрид ще обявим, че това вече не е така. Русия вече е заплаха за сигурността, мира и стабилността. Ще отделим внимание и на Китай, защото неговият възход също е предизвикателство за сигурността ни", посочва Столтенберг.