"Ние сме в парламента всеки ден. Да дойде".

Това каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев пред бТВ в отговор на въпрос възможно ли е да има среща между ръководството на неговата партия и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Василев допълни, че ГЕРБ има достатъчно депутати и подобна среща би могла да се уговори. На няколко пъти той повтори, че подобна среща може да има само в парламента пред камери.

"В момента, в който стигнем до детайлите, до същината на реалната реформа изведнъж се оказва, че съгласие няма. На теория всички са съгласни, на практика - много бързо се разбягват".

Това каза Василев по повод евентуалната възможност за разбирателство и създаване на правителство.

"Всеки е обещал на неговите гласоподаватели определен начин на управление на държавата", изтъкна Василев.

Той допълни, че не е голям оптимист за съставяне на правителство. Такива, според него, са индикациите от първите седмици на настоящия парламент.

По повод закона за КПКОНПИ и настояването Бойко Рашков да оглави тази комисия Василев заяви, че дали това ще бъде условия на "Продължаваме промяната" ще се решава ако партията вземе втория мандат.

"За втория мандат математиката на излиза. Според мен трябва да се положат усилия да имаме редовно правителство. Основната отговорност е на ГЕРБ.

В парламента, пред камери, сме готови да се срещнем с всяка една политическа партия. Да обсъдим политиките,които сме обявили, че ще подкрепим.

Няма значение с чии мандат ако публично сме се разбрали да имаме обща политика и правителство. Ние сме обещали, че няма да подкрепим правителство на ГЕРБ. Ако въобще дойде втори мандат ние ще организираме процес подобен, на процеса, който организирахме миналата година. Ще направим открити консултации с всички политически сили по политики. след като се разберем - ще направим консултации. Ако има подкрепа - ще бъде излъчен, ако няма - няма да бъде излъчен".

Това каза Василев по отношение на реализирането на евентуален втори мандат, който, ако има такъв, ще бъде връчен на "Продължаваме промяната". Според него не е изключено с третия мандат да се състави правителство, около т.нар. "хартиена коалиция", в която влизат ГЕРБ, ДПС и БСП. Василев припомни, че в подобна схема е бил избран и председател на парламента, тогава с подкрепата и на "Български възход".

Малко след това Радомир Чолаков (ГЕРБ) заяви, че ако Борисов дойде в парламента за среща това би било "публично унижение", но такова няма да има. Той припомни, че Борисов е бил арестуван незаконно от предишното правителство.

Чолаков, който е и председател на правната комисия заяви, че първият закон, който комисията ще гледа, е законопроектът за КПКОНПИ. От думите му стана ясно, че ГЕРБ ще подкрепи съдебната реформа такава, каквато я предлагат от "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

Във втория мандат на Бойко Борисов ГЕРБ подкрепи конституционна промяна, свързана със съдебната реформа, включително на първо четене. След това на второ четене обаче депутатите от партията се отметнаха и заедно с БСП и ДПС бламираха тази промяна.

Втора точка на заседанието на правната комисия са промените в изборния кодекс, свързани с връщането на хартиената бюлетина, каза още Чолаков.

"Искаме да водим разговори с хората, които вземат решения. Първият мандат е отговорност на мандатоносителя. Единственото наше условие е да е публична дискусия, пред камерите.

При втори мандат ние бихме поканили всички политически партии пред камери. Ние и сега вярваме, че ако ГЕРБ можеше да се реформира, да излъчи младите си лидери напред, това би било по-лесен разговор. След като г-н Борисов държи на лидерската позиция трябва да разговаряме с него. Емисари могат само да предават съобщения. Всички сме в парламента, има достатъчно зали".

Това каза другият съпредседател на "Продължаваме промяната" Кирил Петков пред БНТ по повод евентуална среща с Борисов. Той също каза, че при втори мандат ще влязат в разговори с всички политически сили. И уточни, че това не означава, че търсят подкрепа.

Според Петков е най-добре да има един общ проект за решение за даване на оръжие на Украйна. В момента има два проекта - на "Демократична България" и ГЕРБ. Очаква се тази тема да се гледа днес в парламента.