През 1939-а година в САЩ влиза в сила Закон за регистрация на чуждестранните агенти. Целта му е да ограничи нацистката пропаганда в страната в навечерието на Втората световна война. През 2012-а година, в навечерието на анексията на Крим, Русия въвежда регистрация на чуждестранните агенти.

В САЩ след войната Законът за чуждестранните агенти е подложен на множество критики, срещу него има близо 90 дела, в резултат на което той е облекчен, а в средата на 90-те години е стеснен до закон за лобистите, прокарващи интересите на чужди правителства. В Русия тече обратният процес на затягане и вече близо 200 медии са обявени за чуждестранни агенти.

При дългата болшевишка традиция не е изненада, че изразът "чуждестранен агент" е един от най-омразните в Русия. Преди десет години, при прощъпулника на мракобесния кремълски закон авторитетният социологически център "Левада" (който днес също е "чуждестранен агент") попита руските граждани как се отнасят към 11 наименования, като ЕС, НАТО, комунизъм, капитализъм, глобализация… За 62 процента от жителите на федерацията понятието "чуждестранен агент" предизвиква отрицателно отношение - по негативизъм го бие единствено думата "антисъветски" (66 на сто). Не е изненада и това, че под "чуждестранен агент" хората разбират предимно шпионин, разузнавач под прикритие или вътрешен враг, но и всеки представител на друга държава, включително от бизнес структура или обществена организация.

По примера на Путин

Българската партия "Възраждане" последва Путиновия пример и внесе в парламента свой проект на Закон за регистрация на чуждестранните агенти. Той изисква саморегистрация на всички физически и юридически лица, които на годишна база, пряко или косвено, са получили финансова или материална помощ над 1000 лв. и се занимават с разпространение на информация чрез медиите, с обучение и с политическа дейност. На такива "агенти" се забранява да извършват дейност в държавни и частни детски градини, училища и ВУЗ-ове, болници, структури на МВР и БАН и др.  Забранява им се да участват в политически дейности и да получават държавно и общинско финансиране.

От публичните изявления на лидера на "Възраждане" и колегите му отдавна е ясно в кои организации и медии се прицелва законопроектът: "Америка за България", "Икономедиа", "Медиапул", "Свободна Европа", "Дойче веле", фондациите "Конрад Аденауер" и "Фридрих Науман"… Тези медии ще трябва да окичат като с нацистки жълти звезди страниците и сайтовете си с надпис "чуждестранен агент", а чуждите фондации, подпомагащи формациите от своите политически семейства у нас, ще бъдат прогонени.

Науката ще остане само "в реални граници" от 110 000 кв. км. И не само обществените науки и хуманитаристиката - та нали ако някой наш IT специалист, получаващ пари по научен проект отвън и преподаващ в наш ВУЗ каже, че Джон Атанасов не е бащата на компютъра, трябва мигом да бъде уволнен, напълно "в съответствие с общочовешките ценности и национални традиции", каквато е целта на ограниченията според мотивите на вносителите на закона.

А на кого плаща "Русия за България"?

Освен че още от първия си член и за неспециалист проектозаконът в правно-техническо и в лингвистично отношение е пример за кръжочна самодейност, той е пропит от лъжи и безпросветност. Според мотивите на авторите му проблемът е, че подпомагането от "неизвестни чуждестранни източници" води до прокарването на "собствените интереси на чуждестранни групи по интереси" и на "чуждестранни политики и идеологии". Нищо подобно - това подпомагане, поне що се отнася до медиите и фондациите, взети на прицел, е напълно известно откъде идва и в какви размери. За разлика от "подпомагането" на "четирихилядниците" от Кремъл например.

Никоя "Русия за България" никога не е обявявала на коя медия, на кой журналист и на кой политик  колко пари е дала. Колкото до частните интереси, в едно свободно и законово регулирано общество такива може да прокарва всеки, независимо чужд или български "агент" е. Колкото до "чуждата идеология", никоя нация няма патент върху либерализма, консерватизма и социализма например, но и трите имат свой живот в България още от началото на Третата българска държава. А що се отнася до чуждата политика, в международните отношения всяка държава прокарва именно своята политика, а ако го прави незаконно, спецслужбите и правосъдието са призвани да противодействат.

Фашизоидната претенция на закона обаче е "да бъдат налагани общностни цели в политическия и социалния живот на България". Очевидно авторите му нямат предвид целите на свободното демократично общество, иначе нямаше да го ограничават, а съвсем други - като "суверенната демокрация" на Путин например.

Целта на законопроекта е прозрачна

Отправната точка в законопроекта е разбирането за "чуждестранен", в което имплицитно се съдържа понятието за враг. Ако е така, решението е съвсем просто - и в практиката, и в теорията. Враг е онзи, който те е обявил за неприятелска държава - Русия. А приятели са онези, с които си съюзник - страните от ЕС и НАТО. Депутатите от "Възраждане" досега не са се доказали като следовници на Енвер Ходжа, за когото целият свят е враждебен и всеки трябва да си има бункер. Не, те не са срещу всички държави, целта им отново е да ни откъснат от нашите съюзници, като сега ги превърнат в "чуждестранни агенти" - в полза на неприятелската Путинова империя.

България и съюзниците ѝ отдавна наложиха ограничения на кремълските пропагандни медии, управници, олигарси и глашатаи. Ако ще приемаме закон за чуждестранните агенти, то първата регистрирация по него по право се пада на "Възраждане".

Дойче Веле