"Левски" публикува много остра позиция срещу ръководството на Българския футболен съюз. От клуба настояха за свикване на извънреден изборен конгрес и обявиха, че ще дадат подкрепата си за нов кандидат за президент.

"Българският футбол е в критично състояние. Необходими са радикални мерки за оздравяване и развитие.

Настоящото ръководство на Българския футболен съюз е пропито от зависимости и се толерират корупционни практики от най-ниско до най-високо ниво. То доказа по несъмнен начин, че не работи за развитието на футбола, а за определени футболни клубове и в собствен интерес.

Категорично се обявяваме за дълбоки структурни и кадрови реформи във футболната федерация и призоваваме настоящето ръководство на БФС до 20 декември 2022 година да обяви дата за извънреден изборен конгрес в началото на 2023 година, като същевременно прекрати омагьосания кръг от дела и обжалвания.

Призоваваме всички кандидати да оповестят предварително своя екип и Изпълнителен комитет, както и да оповестят предварително изискванията си за прозрачен и честен избор, за да признаят безусловно резултатите.

ПФК Левски ще подкрепи такъв кандидат, който представи краткосрочна, средносрочна и дългосрочна програма и визия за оздравяване и развитие на футбола в България на всички нива и във всички аспекти - детско-юношески футбол, съдийство, комисии, национални отбори, комуникация с държава и общини и т. н, за изпълнението, на която е осигурен постоянен публичен контрол", написаха от клуба в официална позиция.

Това е първият случай, в който "Левски" се опълчва на водения от Борислав Михайлов БФС. На извънредния конгрес през есента на м.г. "Сините" подкрепиха Михайлов срещу Димитър Бербатов. Тогава Наско Сираков обясни, че го прави заради "едно дългогодишно приятелство". След това от "Герена" добавиха, че Бербатов имал добри намерения, но не представил концепция.

"Сините" не застанаха зад Бербо и в други случаи.

Стоилов: Нека изберем президент и да стоим твърдо зад него

Станимир Стоилов, който най-често от "Левски" застава пред медиите, взе отношение по казуса.

"Ние позицията сме си я казали ясно. В последно време има безброй претенции и безброй желания на клубовете. Предлагаме да седнем и да се обединим около стратегия. Нека най-после си говорим за футбол. Да подкрепим един президент, за да няма постоянни дела, да няма адвокатски игрички и обжалвания. Ние не сме предложили конкретен човек за поста. Моята позиция е всички да седнем - в диалог, в спор да се потърсят решения.

Нека изберем президент и да стоим твърдо зад него. Не да има постоянно декларации от клубовете. За нас е важно да има програми и стратегии, да знаем кои ще бъдат членовете на Изпълкома. Нямаме конкретна кандидатура. Сираков е собственик на клуба, той решава за кого ще гласува. Нека си затворим устите и да работим повече. Българският футбол е под дъното. Ние нямаме един стадион, който да е лицензиран", коментира по-късно треньорът на "Левски".

"Не искам да изпадаме в дребнотемие за съдийството или наказанията. Искаме да променим футбола. Защото в цял свят той върви напред, а ние изоставаме. Ако сме виновни или криви ние, ще се съобразим. Но не сме впечатлени от промените и нещата, които се налагат от Изпълкома", добави той.

"Въпросите за съдиите нека се задават на хората, които ги назначават. Аз избягвам да коментирам съдиите. Те получават твърде голям толеранс от нас. Но някои неща не се коментират, като например травмата на Илиян Стефанов. Беше страшно да се види, а дори не се гледа ситуацията на ВАР. "Левски" винаги е бил за развитието на футбола, за честността.

Искаме промени и в правилниците. Важно е да си кажем проблемите. Клубовете масово недоволстват. И прекалено много хора се бъркат в съдийството, хора злоупотребяват с власт. Съдиите са поставени под голямо напрежение. И отношението невинаги е добро към "Левски". Знаете, че ни наказаха без доказателства. Затвориха най-големия ни сектор и ни лишиха от пари, от които клубът има жизнена нужда", припомни Станимир Стоилов.

БФС: клевети и манипулации

Ръководството на Българския футболен съюз отговори на "Левски" с официална позиция.

В становището на централата се казва, че се противопоставят на клевети и манипулативни внушения, лишени от всякаква конкретика. Също така се напомня, че "Левски" гласува за приемането на дългосрочна стратегия, която БФС изпълнява успешно.

"Ръководството на Българския футболен съюз изразява възмущението си от днешната позиция на ПФК Левски. Категорично се противопоставяме на клевети и манипулативни внушения, лишени от всякаква конкретика. Подобни обвинения можем да окачествим единствено като удобен начин за прехвърляне на проблемите от болната върху здравата глава, гласи декларацията на футболната централа.

Футболните клубове няма как да очакват федерацията да реши всичките им казуси, били те спортно-технически, юридически или финансови.

Българският футболен съюз няма да позволи на който и да било клуб, независимо от името и историята му, да поставя ултимативни и неаргументирани изисквания. ПФК Левски и експертните му ръководители би следвало да са наясно с процедурите, описани в Устава на БФС, както и с неоспоримия факт, че "омагьосаният кръг" от съдебни дела и обжалвания не е по вина на легитимно избраното ръководство на БФС, а точно обратното.

На Общото събрание преди половин година ПФК Левски гласува за приемането на дългосрочна стратегия, която БФС изпълнява успешно, поради което приемаме днешната позиция на клуба за неприемлива и дори недостойна".