Руският пилот от Формула 1 Никита Мазепин съди американския отбор "Хаас" за неизплатени заплати, съобщава ТАСС, цитирана от БТА.

"Документи вече са подадени в съда", разкри представител на Мазепин.

На 5 март "Хаас" прекрати договора на състезателя заради войната в Украйна. Още пред това американският тим сложи край на споразумението с "Уралкалий", който беше негов главен спонсор.

На 9 март компанията, собственост на бащата на Никита - олигархът Дмитрий Мазепин, поиска да му бъдат върнати отпуснатите за средства.

На 14 април "Хаас" заяви, че не възнамерява да връща 13 милиона долара на "Уралкалий", които са били платени преди началото на сезона. И също така поиска компенсация в размер на $8,6 млн. от руската компания.

Отборът не е платил на Мазепин дължимата заплата за работата му в предсезонните тестове през 2022 г. Това е една от причините за делото. Другата е, че според състезателя, той е уволнен незаконно.

23-годшният Мазепин изкара един сезон във Формула 1 - предишният, като и тогава караше за "Хаас". Най-добрият му резултат е 14-о място. Макар и да не бе обявено открито, причината той да е в надпреварата е именно спонсорството от страна на неговия баща. Никита се забърка в скандали извън пистата - в единия случай заради случка в колата му с момиче и в заведение.

Не си партнираше добре с Мик Шумахер (меко казано), а в състезанията и тренировките често праваше странни и рисковани маневри.