Френската министър-председателка Елизабет Борн връчи оставката си на президента Еманюел Макрон, но той отказа да я приеме, за да може правителството да продължи да работи през следващите дни, съобщиха от Елисейския дворец, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

След парламентарните избори в неделя Макрон загуби абсолютното си мнозинство в Националното събрание. В този контекст държавният глава „ще проведе необходимите политически консултации за определяне на възможни конструктивни решения в интерес на френския народ“, уточни френското президентство преди поредицата от срещи на президента с партийни лидери днес и утре в Елисейския дворец.

След законодателни избори, обичаят във Франция е министър-председателя да подаде оставката си на държавния глава, преди да бъде преназначен на поста си, пояснява "Журнал дю диманш". Тази "куртоазна оставка" е начин президентът да препотвърди доверието в своя министър председател, да му даде нова легитимност след изборите. Тази традиция винаги е била следвана в Петата република. Но в днешния случай Макрон не я зачита: той отказва да приеме оставката на Борн, вместо да я приеме и след това да я преназначи.

Изданието коментира, че най-вероятно с този ход Макрон иска да спечели време, през което да води консултации с лидерите на другите политически сили за сформиране на ново правителство. Ще се наложи той да смени министрите, които изгубиха изборите в своите избирателни райони, а вероятно и самата Борн, която беше избрана с малка преднина в своя. В идните дни президентът има натоварена международна програма със срещи на върха на ЕС, Г-7 и НАТО.

Днес той имаше срещи с лидерите на традиционната десница, социалистите, либералите, комунистите и крайнодесния Национален сбор. Междувременно правителството се събра на заседание в своето седалище, двореца Матиньон, включително с министрите изгубили изборите - Амели дьо Моншален (екологичен преход и сближаване на териториите); Брижит Бургиньон (здравеопазване); Жустин Бенен (морски въпроси).

Междувременно лидерът на крайнолявата партия "Непокорна Франция" Жан-Люк Меланшон, който е големият печеливш от парламентарните избори, призова днес Борн да се подложи на вот на доверие, заявявайки, че тя е изгубила всякаква легитимност, предаде Франс прес.