Новото предложение за терен на бъдещата национални детска болница е в Горна баня.

Това съобщиха днес на брифинг служебните министри на здравеопаването и на регионалното развитие Асен Меджидиев и Иван Шишков.

Според Меджидиев е избран най-подходящия терен. Той се намирал близо до ортопедичната болница в Горна баня и представлявал 40 дка. Освен болница с парк, там се мисли да има хотел за родителите на малките пациенти, спешен център, рехабилитационни структури.

Това била най-добрата от петте възможности, смята още Меджидиев. Тези пет варианта останаха от предишната здравна министърка Асена Сербезова.

В началото на юли беше обявено, че се проучват терени при болниците "Св. Анна", "Лозенец", Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация в ж.к. "Овча купел", Университетската специализирана болница за активно лечение по ортопедия “Проф. Бойчо Бойчев” в Горна баня и Специализирана болница за рехабилитация в Банкя.

"Постигнахме добри резултати. Теренът отговаря на всички критерии, които бяха поставени за модерна европейска детска болница", каза още служебният министър на здравеопазването. 

Регионалният министър Шишков обясни, че в средата на терена  има частен имот, но ще бъде постигната договорка със собственика му. 

Столична община ще трябва да одобри и още едно прехвърляне на свързан имот, който в момента е предназначен за зелена площ.

Проектът ще бъде задвижен в съкратени срокове, като до 1-2 месеца предстои да се одобри подробният устройствен план, а до 5-6 месеца да е готова идеята за архитектурата и разпределението на отделенията.

"Държавата загуби около три години", посочи Шишков.

Изграждането на детската болница е казус с дълга история и много обрати. Строителството на такъв корпус в двора на болница "Александровска" започва преди десетилетия, после е замразено. Третият кабинет "Борисов" реши да "съживява" изоставения строеж, което доведе до протести на граждански организации.

При първото служебно правителство на Стефан Янев тези опити бяха спрени като се обяви, че ще се търси място за съвсем нова и модерна болница. В края на втория служебен кабинет "Янев" здравният министър Стойчо Кацаров излезе с предложения теренът да е в двора на болница "Лозенец", а докато трае строителството да има обединение на структурите на Педиатрията и т. нар. Правителствена. Тези негови идеи доведоха и до протести, но и останаха нереализирани.

Преди месеци стана ясно намерението на групата около "Търговска лига" и веригата болници "Сърце и мозък" за изграждането на частна детска болница. То отново предизвика вълна от негативни реакции сред педиатри, родители, граждански организации, ангажирани с казуса.