Русия не води "специална военна операция" срещу Украинските въоръжени сили. Вместо това е застанала на страната на "руснаци" в гражданската им война срещу "русофоби" и "антируснаци".

Тази революционна идея предложи главната редакторка на RT Маргарита Симонян по време на гостуване в предаването на друг популярен кремълски "славей" - Владимир Соловьов (каналът RT бе забранен в огромна част от света като източник на кремълска пропаганда и дезинформации, б.р.).

В началото на разговора си двамата взаимно се похвалиха, че са провели личен разговор с руския президент Владимир Путин. Соловьов помоли колегата си да му разкаже какво е научила, тъй като тя останала за по-дълго време в компанията на държавния глава.

"Разбира се, не мога да разкажа всичко публично. После ще ти го нашепна на ухо - усмихнато го увери Симонян и добави, че е задала на президента въпроси от фенове на медията й. -

Най-важният въпрос бе: "Кога ще спрат бомбардировките в Донецк? Кога ще ударим центровете за вземане на решения?" Това бе обсъдено многократно. И аз искам да попитам - "Защо не ги ударим"? Точно по този начин зададох въпроса. "Къде са червените линии? Кога ще действаме?" 

Симонян цитира отговора на Путин:

"Няма да кажа какви са червените линии, макар че отлично ги знам, заради военните тактики. Защо да им показваме картите си предварително!? Искаме ли да превръщаме тези градове в Сталинград?"

Журналистката, която в миналото е флиртувала с идеята Русия да използва ядрено оръжие в Украйна, явно е била убедена от аргументите на Путин.

"Така е, там са нашите хора. Това са бъдещите ни градове! Това е очевидно. Това е нашата земя и нашите хора и после ще трябва да ги възстановим", подчерта тя.

След това главната редакторка на RT коментира видео на пленен войник от "Украинските въоръжени сили", което е било разпространено в "Телеграм".

"Седи там брадат човек. Лицето му абсолютно като на руснак. Големи сини очи, руса коса и брада. И разказва: "Аз бях мобилизиран заради задължителната мобилизация".

Трябва да знаем, че не всички са там по своя воля. Има голям брой нацисти и индоктринирани хора, за които нищо не може да се направи, освен да бъдат разстреляни според законите на ДНР. Но на него даже не му пука къде живее.

Няма никакви патриотични или военни чувства, че защитава родината си. Той разбира прекрасно, че не защитава никаква родина, а чужди интереси. Не му пука къде ще живее - в Донецк, Белгород или селото му край Киев.

Когато виждам такива неща, разбирам колко умно беше от страна на Европа и Америка, когато се оттърваха от RT и "Спутник" и напълно блокираха достъпа ни до интернет", отбеляза Симонян.

По думите й, ако жителите на западни страни видят няколко подобни клипчета, трудно ще могат да бъдат убедени, че "Русия е атакувала Украйна и че това е война на Русия срещу Украйна".

"Очевидно е за всеки човек, че няма война между Русия и Украйна. Това дори не е "специална военна операция" на Русия срещу Украинските въоръжени сили. Това е гражданска война в Украйна.

Някои от украинците са русофоби и са антируснаци, в смисъла в който фашистите са били антисемити. Те унищожават друга част от народа на Украйна. Русия просто застава на страната на една от воюващите страни.

"Защо точно на тази страна?" Защото това са руснаци, това са наши хора. А от другата страна са антируснаците. Това е всичко."