Иранската полиция започна разследване по повод разпространен видеозапис, показващ полицаи, които нанасят груб побой на мъж. Клипът се появи на фона на протести в страната след смъртта на задържана от нравствената полиция млада жена, съобщи снощи официална държавна медия, цитирана от Франс прес.

Демонстрациите започнаха, след като на 16 септември 22-годишната Махса Амин почина след три дни арест заради "неподходящо облекло".

Кратко видео, заснето нощем с мобилен телефон и разпространено чрез социалните мрежи, показва екип мотоциклетисти от полицията за борба с безредици, които бият с палки и ритат мъж, проснат в една уличка.

Заобиколен от десетина униформени полицаи, мъжът се опитва в началото да предпази главата си с ръце, докато полицаите продължават да го бият пред погледите на свои колеги.

Няколко секунди по-късно се чува изстрел и един полицай прегазва мъжа два пъти с мотоциклета си. Накрая екипът се отдалечава от безжизненото тяло.

"Незабавно бе издадена специална заповед да се разследва кога и къде точно е станал инцидентът и да се идентифицират нарушителите", заяви полицията в комюнике чрез официалната агенция ИРНА.

"Полицията изобщо не одобрява агресивното и необичайно поведение и ще постъпи с нарушителите според правилата", добавиха органите на реда.

По време на демонстрациите бяха убити десетки хора, както участници, така и агенти от силите за сигурност. Имаше и стотици арестувани, включително жени.

БТА