НАТО атакува Донбас на 17 февруари. Ние дойдохме да го спасим.

Това обяви популярният руски водещ Владимир Соловьов в предаването си по държавната телевизия "Россия 1".

"Те лъжат, защото те провокираха, те планираха тази операция. Те казваха на украинците какво да правят. Те знаеха до какво ще доведе това. Затова още през септември им казаха да ровят за окопи. Защото те знаеха, че са планирали нападение, което ще вкара Русия в тази война. Започнаха я на 17 февруари. Затова за начало на тази ескалация и на войната на НАТО срещу Русия трябва да се смята 17 февруари", обяви водещият.

(Цитатът е след 03:28 минута в клипа).

По-късно в предаването си той повтори лъжата и подчерта, че "тези американски, британски и европейски сатанисти" отказват да водят преговори, защото не ги е грижа за украинския народ.

"На 17 февруари нацисткото копие на силите на НАТО прониза плътта на Донбас. И на 24 февруари дойдохме да ги спасим. Да, не всичко върви гладко. Да, мислихме, че всичко ще бъде много по-лесно. Да, ние очаквахме преговори, които бяха нарушени, защото никой не се интересува от украинския народ. Те трябва да горят в огъня на това, което президентът Путин нарече "гражданска война". Защото ние сме един народ. Това е цивилизационна война. Това е война на живот и смърт. Това е война между доброто и злото." 

Соловьов посвети няколко минути в бесен и трудно разбираем монолог, насочен срещу германските власти:

"Президентът на Германия: "Дойчланд! Яяя! Райхът над всичко!" Затова Щайнмайер обяви, че до 24 февруари животът им е бил прекрасен. Но какво ще каже това копеле за споразумението, което подписа през февруари (2014 г.) с други двама такива като него, от Франция (тогавашният външен министър Лоран Фабиус - бел. ред.) и Полша (бившият външен министър и настоящ евродепутат Радослав Сикорски - бел. ред.), да гарантира преговорите между Янукович и опозицията. Веднага бе нарушено, нищо не бе изпълнено."

Соловьов обяви, че "за Щайнмайер тези 8 години са били прекрасни, тъй като Германия получаваше всичко".

"Мрачният германски гений, тевтонският дух, се наслаждаваше на това, че е измамил победителя от Великата отечествена война. Измамиха го и тевтонските нещастници получиха всичките икономически блага от подлостта, глупостта и малодушието на Горбачов и безумието на Елцин. Осем години ни лъжеха, Меркел гледаше Путин в очите и се преструваше, че нищо не се случва. И след това дойде малкият канцлер Шолц, със своята нацистка реторика. И вече крещи: "Pantsir nach ost! Танковете на изток"! Човек си задава въпроса: "Адолф, защо си обръсна мустака? Трудно ми е да те разпозная."