Русия се връща към участие в "зърнената сделка", след като получила писмени гаранции от Украйна, че Киев няма да използва коридора за износ за бойни действия срещу Москва. Това съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от РИА Новости.

От военното ведомство отбелязаха, че това е станало благодарение на посредничеството на ООН и Турция.

"Беше възможно да се получат необходимите писмени гаранции от Украйна, че няма да използва хуманитарния коридор и украинските пристанища, определени за износа на селскостопански продукти, за провеждане на военни операции срещу Руската федерация, като те бяха изпратени до Съвместния координационен център на 1 ноември 2022 г.", отбелязват от Министерството на отбраната.

Президентът Реджеп Ердоган каза, че Шойгу се обадил на турския му колега Хулуси Акар и го информирал, че споразумението за "зърнения коридор" ще "продължи да се спазва по същия начин, както преди".

Турският държавен глава изтъкнал, че сделката ще приоритизира доставките до африканските държави, включително Сомалия, Джибути и Судан, в съответствие с опасенията на Русия, че по-голямата част от зърното се оказва в по-богатите държави.

Москва напусна споразумението през уикенда, като за причина посочи предполагаемата атака на украински дрон срещу нейните черноморски плавателни съдове. Руското министерство на отбраната заяви в понеделник, че трафикът от пристанищата в Южна Украйна е спрян. През последните три дни кораби със зърно на борда продължиха да се движат необезпокоявани, което предизвика предупреждение от страна на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, че може да бъдат атакувани.

ООН и Турция сключиха отделни сделки с Русия и Украйна през юли, за да гарантират, че Африка, Близкият изток и части от Азия ще получат зърно и други храни от Черноморския регион, въпреки продължаващата война.

Ще привикват британския посланик

Русия ще извика посланика на Великобритания в Москва заради участие на британски специалисти в украинско нападение с дронове срещу нейния Черноморски флот в Крим, заяви днес руското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

В събота Русия временно спря участието си в договорено с посредничеството на ООН споразумение за износ на зърно от Украйна през Черно море, след като каза, че нейни кораби са били атакувани с дронове в Севастополския залив.

Според руското министерство на отбраната нападението е било извършено под ръководството на британски военноморски специалисти - нещо, което  Великобритания отрича.

"Тези действия са били извършени под ръководството на британски специалисти", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. "В тази връзка британският посланик ще бъде извикан за кратко в руското външно министерство", каза тя.