Медведев плаши света с ядрена катастрофа, ако Западът продължи да помага на Украйна и Украйна спечели войната.

Очаквания: Байдън ви се обажда, казва, че е променил решението си да помага на Украйна и предлага да разделите Европа наполовина.
Реалност: никой не ви звъни и не се страхува, но вие се обаждате на президента на Зимбабве и заедно обсъждате колко лош е Западът.

Путин плаши света с глад и казва, че се оттегля от сделката за зърно.

Очаквания: Байдън и Си (Цзинпин) ви се обаждат, казват, че ще принудят Украйна да направи компромис и ще ви дадат възможност да изнасяте вашите торове.
Реалност: Ердоган ти се обажда и казва, че не му пука за твоето мнение и корабите ще продължат да плават под турски флаг, а ти или се направи, че си размислил, или хващай гората. И да, Ердоган също не е против да се правят пари от износа на руски азотни торове.

Путин и Медведев плашат Европа със студени зими и рекордни цени на газа, които ще хвърлят Европа в хаос.

Очаквания: Шолц ви се обажда при цена на газа от $5 хиляди (за 1000 куб. м) и казва, че е сгрешил, диво се извинява и се отказва да подкрепя Украйна.
Реалност: Ердоган ви се обажда и казва, че ще плати за газа през 2024 г., а всички останали не купуват този газ от вас, напълнили са складовете и цената вече пада под 900 долара. И германците започват да притискат швейцарците, че не им помагат да помогнат на Украйна с оръжие.

Путин плаши Украйна със студена и тъмна зима, като атакува енергийната инфраструктура с терористични атаки.

Очаквания: украинците ще протестират и ще принудят Зеленски да подпише капитулация.
Реалност: украинците изпращат вашите планове след руския кораб, като в същото време пускат дронове за онези кораби, които сами не разбират къде да отидат.

Очакванията на Путин и руската пропаганда отдавна са, че Западът трябва да направи компромис, да удовлетвори насилника и да позволи на Путин да спаси лицето си заедно със запазването на Крим. Но засега няма Запад, който да тласка Украйна по този път. Има само старият приятел на Путин Берлускони, който публично изказва подобни желания. И има много голяма разлика. Между очакванията (и страховете на украинците, които активно се подкрепят от руската пропаганда) и реалността. От 24 февруари обаче това е стандартна история за Путин. Има много голяма разлика между очакванията и реалността.

Сергей Фурса е инвестиционен банкер, специалист в продажбата на дългови книжа в Dragon Capital. Препубликуваме текста от профила му във Фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на редакцията.