Националният ни отбор по волейбол записа първата си победа в Лигата на нациите при мъжете - 3:0 (25:19, 25:23, 26:24) срещу Иран в София.

В първите си четири двубоя селекцията ни записа поражения. 

Старши треньорът на "трикольорите" Николай Желязков започна със следния състав: Георги Сеганов, Александър Николов, Радослав Парапунов, Мартин Атанасов, Николай Колев, Светослав Гоцев и либерото Владислав Иванов. 

В първата част българите поведоха с 10:7. Последваха стабилни изяви, за да се стигне до 16:13, след което геймът приключи при 25:19.

Иранците опитаха да противодействат и взеха аванс от 11:9 и 23:20 във втория гейм. Пет поредни точки обаче направиха резултата 2:0 за България.

Третата част имаше драматичен завършек, след като започна точка за точка. Стигна се до 8:8 и 14:14. В края избраниците на Николай Желязков поведоха с 24:21, но пропуснаха три мачбола. След това спечелиха две поредни точки, за да се поздравят със заслужен успех след поредна успешна блокада.

В този мач нашите имаха превъзходство в атака, на блок и при началния удар.

Най-резултатен за дебютния български успех бе младият Александър Николов с 20 точки. Мартин Атанасов добави още 20 т. За състава на Иран със 17 т. се отличи Амин Есмаеилнеджад.

Първата победа за Николай Желязков

"От първия мач гоним този успех. Сигурен съм, че това няма да бъде последната ни победа. Имахме нужда от този импулс. Благодаря на публиката и на хората, които много помогнаха. Момчетата се радваха изключително много", рече селекционерът Николай Желязков.

"Представихме се добре в атака, Георги Сеганов организира добре играта. Неутрализирахме техните силни страни. Посрещахме добре. На високите топки се подобрихме, а това беше изключително важно. Показахме добър волейбол.

Имахме още резерви в защита, но трябва време и работа. Искаме да се подобрим на този елемент. Можем да сме по-силни на начален удар, блокада и атака. Важното е да повярваме в нашите сили. Притеснявах се да не сме прекалено пренавити пред родна публика, добави той.

Желанието на момчетата е огромно, но те показаха характер и издържаха на напрежението. Трябва да спечелим срещу Австралия, а срещу САЩ и Бразилия сме длъжни да демонстрираме най-доброто."