Съединените щати ще създадат специална група в Украйна, която да разследва военни престъпления. Това заяви на 21 юни министърът на правосъдието и главен прокурор Мерик Гарланд по време на посещението си в Киев, предаде рускоезичният сайт на Радио "Свобода".

Специалната група ще бъде ръководена от служителя на Министерството на правосъдието Ели Розенбаум, който е наричан най-известният американски "ловец на нацисти".

„Военните престъпници няма къде да се скрият“, каза главният прокурор, като изрази подкрепа за украинците, които са изправени пред „несправедливо и неоправдано руско нашествие“.

Работната група ще включва и водещи американски експерти в разследването на случаи, свързани с нарушения на правата на човека и военни престъпления. Освен това САЩ планират да изпратят в Украйна експерт по борба с корупцията и прането на пари.

Други двама американски специалисти ще работят в Европа и Близкия изток. Те ще трябва да помогнат на местните власти да се борят с руските опити за заобикаляне на санкциите, както и да търсят и конфискуват активите на руски олигарси, които са попаднали под ограниченията.

Главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова нарече тази помощ "много важна". „Всички разбираме, че имаме работа с много силни врагове“, каза тя.

Ели Розенбаум ръководи Службата за специални разследвания на Министерството на правосъдието на САЩ от 1994 до 2010 г. Той издирва и депортира нацистки военни престъпници, а също така работи за лишаването им от американското им гражданство. Според британския историк Гай Уолтърс, Розенбаум е разобличил над 100 нацисти.

В Украйна се разследват над 16 000 наказателни дела срещу руски военнослужещи. Сред заподозрените има високопоставени служители, политици и военни както и медийни личности. Според главния прокурор на Украйна Ирина Венедиктова те сега са в Русия, така че ще бъдат обект на специален механизъм за задочно разследване.

На 23 май съд в Киев осъди 21-годишния руски сержант Вадим Шишимарин на доживотен затвор за убийството на цивилен в Сумска област. Шишимарин напълно призна вината си.

На 31 май съд в Полтавска област осъди руските военнослужещи Александър Бобыкин и Александър Иванов на 11,5 години затвор. Те бяха признати за виновни за обстрел на цивилни цели в Харковска област от реактивната система за залпови огньове „Град“ в първия ден от руската инвазия в Украйна, 24 февруари 2022 г.