Правителството да не се крие зад Народното събрание за Република Северна Македония, очакваме ясни и отговорни решения. Това каза президентът Румен Радев за двустранния протокол, който според него трябва да се прецизира от отговорните институции.

"Той е водещата институция (Министерският съвет, б.р.) и ние очакваме да има ясни и отговорни решения в тази посока. Нямаше да получим френското предложение, което е най-доброто до момента, ако България не беше отстояла ветото в два съвета за разширяване с ясна позиция миналата година.

Нашите европейските партньори вече споделят тази позиция - че въпросът за гражданските права, за тяхното отстояване и защита не може да бъде само двустранен между РСМ и България, а трябва да бъде издигнат на ниво ЕС", коментира Радев.

Президентът призова българските политици да не бързат да обявяват историческа победа, защото промяната в Конституцията не е последната, а първата крачка по пътя на интеграция на Република Северна Македония.

"Трябва да е ясно, че този процес се базира на два важни документа. Първият е преговорната рамка, който е ангажимент и се разработва от ЕС. Вторият е двустранният протокол, който е наш ангажимент и се залага като неразделна част от преговорната рамка", заяви Радев.

Той уточни, че подкрепя френското предложение като преговорна рамка, но то зависи от двустранния протокол.

"Към момента предлаганият двустранен протокол не дава достатъчни гаранции за защита на нашия интерес", смята президентът.

За политиците в Скопие, той каза, че е време за лидерство, смелост и отговорност.

А за политическите събития у нас, Радев заяви, че очаква разговори.

"Въпросът за властта не е основен в държавата, има много други проблеми и те трябва да бъдат решавани отговорно", коментира президентът.