59 депутати от ГЕРБ ще подкрепят даването на зелена светлина на Република Северна Македония и Албания за започване на преговори с ЕС. Това каза лидерът на партията Бойко Борисов.

"Френското председателсто е дало най-добрата рамка по отношение на Република Северна Македония. Ясно е казано, че всичко е записано в протокола.

Точно в работата на българското и северномакедонското правителство не е свършено нищо за 6 месеца. Евтиният пиар - че "литкат" на самолетче. Всичко е нула.

Това е крачка напред към разширяването на Западните Балкани. Честното лъжливо момче - който не е с него, е мафия. Всяко едно правителство е вземало тежки решения. Какво предателство има в това да накараш двата народа да са в една общност?"

Това каза Борисов. И допълни, обръщайки се очевидно към премиера Кирил Петков:

"А бе човек, стига се страхува, всеки един може да си викне 2-3 хил. души агитка. Защо лъжете, че друг ви е виновен?

Водих разговори с депутатите и съм ги помолил, ако ми вярват, да подкрепят предложение, ако все пак се осмели този страхливец и лъжец, ако се престраши - ще има 59 депутата в подкрепа на даване на зелена светлина на подкрепа на Северна Макдония и Албания." (Последваха бурни аплодисменти от присъсващите депутати от ГЕРБ).

Борисов заяви, че вотът на недоверие е парламентарна практика. И допълни, че БСП и ДПС са му искали 7 вота на недоверие, но той не ги е наричал мафия.

"Може да викаме "ГЕРБ за европейско развитие на Балканите". Ако той свика заседание за Република Северна Макдония сега, 59 души ще бъдат в залата.

Ако не дойде - евроатлантическите партии ще го внесем, да му свършим работата. Той отлага, за да може да отиде в Брюксел и да каже: тоя лошият Бойко, защото е приятел с Путин, иска да ни свали. А иначе той ще отиде в Брюксел като герой", каза още Борисов, обяснявайки какво ще се случи, ако парламентът даде зелена светлина за Скопие.

На въпрос как ще гласува ГЕРБ за вота на недоверие, Борисов заяви:

"Естествено - срещу това пагубно правителство. Затова искам да решим въпроса с Македония преди това."