Запорожката атомна централа е била изключена от електрическата мрежа, след като руски обстрел е повредил и последните високоволтови линии и я е оставил да разчита единствено на дизелови генератори, съобщи украинската ядрена компания "Енергоатом", цитирана от Ройтерс.

АЕЦ-ът има запаси от гориво за генераторите за 15 дни, посочват от "Енергоатом" и допълват, че 5 и 6 реактор на централата са били превключени на студен режим, предаде агенцията, цитирана от БТА.

Руски самолет изстреля в сряда две крилати ракети, които прелетяха над коридора в Черно море, използван за износ на украинско зърно, заяви във видеообръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

"Всяко едно от тези руски изстрелвания – а те се случват почти ежедневно – пряко застрашава износа на храни", добави той.

Зеленски подчерта важността на продължаването на украинския износ на зърно през Черно море "за целия свят", като определи продължаването на инициативата за износ на украинско зърно за "важен дипломатически резултат за нашата страна и за целия свят", отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Русия съобщава за украински удар по Херсон

Въоръжените сили на Украйна нанесоха тази нощ ракетен удар по гражданските инфраструктури на град Херсон с четири ракети "Хаймарс". Всички те бяха свалени от противовъздушната отбрана, съобщиха спешните служби в контролирания от Русия район, цитирани от ТАСС.

Украинските войски обстрелват няколко селища в Херсонска област. Разрушени са училища, социална инфраструктура, повредени са жилищни сгради, посочва агенцията.

Въоръжените сили, командвани от Русия, отразяват всички украински атаки в Херсонска област. По линията на бойните действия няма голямо струпване на украински войски, заяви днес зам.-губернаторът на района Кирил Стремоусов.

По думите му въоръжените сили на Украйна контраатакуват с малки групи - роти от по 100 бойци с по пет танка, опитвайки се да открият слаби места в отбраната на руските войски.

През последното денонощие силите на Киев отразиха атаки на руската армия край 12 селища в Украйна. Руските окупатори нанесоха 3 ракетни и 24 въздушни удара по над 20 селища в Украйна, които повече от 80 пъти бяха обстреляни също и с реактивни системи за залпов огън, съобщи от своя страна украинският генерален щаб, цитиран от Укринформ.