Германският министър на финансите Кристиан Линднер предупреди германците, че ги чакат най-малко пет години на икономически трудности. Високите цени и инфлацията ще продължат поне до 2027 година, смята той.

„Влизаме в дългосрочна криза заради войната в Украйна, високите цени на енергията и прекъснатите вериги на доставки“, заяви той пред телевизия ZDF. Връщане към предишните нива на икономически растеж и спиране на инфлацията ще отнеме три, четири, а най-вероятно петгодини, прогнозира още той.

Линднер се застъпи за удължаване на живота на атомните централи, за да се намали цената на енергията.

Социалдемократите и зелените, които също са в управляващата коалиция заедно с либералите на Линднер, обаче не смятат, че е необходимо атомните централи да продължават да функционират по-дълго от планираното. Трите последни АЕЦ в Германия, които все още произвеждат ток, ще бъдат изключени в края на декември.

„Няма конфликт по този въпрос, а само дискусии. Аз лично не смятам, че е добре да увеличаваме производството на ток от въглища, който е силен замърсител на околната среда, а да не коментираме възможността за удължаване на живота на АЕЦ“, заяви Линднер.

Пред журналисти миналата седмица Шолц обаче посочи, че основен доставчик на ядрени пръти е Русия, така че удължаването на експлоатацията на атомни централи ще доведе до същите проблеми като зависимостта от руския газ.