Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на управляеми ракетни системи за залопов огън и свързаното с тях оборудване на Финландия в сделка, оценена на приблизителна цена от 535 милиона долара, се казва в изявление на Пентагона, цитирано от Ройтерс.

Главен изпълнител ще бъде компанията "Локхийд Мартин", съобщиха вчера от Пентагона.

"Финландия възнамерява да използва тези артикули и услуги за отбрана, за да увеличи националните си запаси, като подсили способностите за сухопътна и въздушна отбрана в северния фланг на Европа", се казва в съобщението. "Увеличените национални запаси са от решаващо значение за финландската отбрана и способност за възпиране, предвид влошената ситуация със сигурността в Европа“, се добавя в изявлението.

Държавният департамент на САЩ одобри вчера и потенциалната продажба на 24 военнотранспортни самолета "Супер Херкулес" и свързаното с тях оборудване на Австралия в сделка, чиято стойност може да достигне 6,35 милиарда долара, съобщи Пентагонът. "Локхийд Мартин" е отново главният изпълнител за предложената продажба, която цели да помогне на Кралските австралийски военновъздушни сили да заменят стареещия си товарен флот и да подобрят цялостната си оперативна способност, според изявление на Пентагона.

"Австралия е един от най-важните ни съюзници в Западната част на Тихия океан", се подчертава в съобщението. Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на Пентагона уведоми Конгреса за възможната продажба вчера.

В съобщението не се уточнява дали е подписан договор и дали преговорите са приключили.