Цените на горивата няма да паднат. Ще има механизъм за компенсиране. Това каза пред "Нова телевизия" служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

"Цялата схема ще стъпи отново на европейския регламент за изземане на свръхпечалбите", обясни той. "Те ще отиват в специален фонд, от който ще се изплащат компенсации. Във вторник това предложение беше внесено в Народното събрание. Чух анонси, че ще има и други идеи в тази посока. Надявам се още от средата на месеца бързо да се приемат тези промени", каза ресорният министър. 

На въпрос вярно ли е, че инфлацията ще спре, когато се намалят цените на горивата, Никола Стоянов отговори, че това е сериозна антиинфлационна мярка, но тя не е достатъчна. Според него септември ще е последният месец, в който инфлацията ще расте. По думите на министъра, ако горивата за бизнеса станат по-евтини, ще поевтинее и логистиката на стоките, а оттам – и самата им стойност.

Стоянов коментира и спора за това имаме ли право да препродаваме петролни продукти.

"Дерогацията е абсолютно ясна. Ние имаме право да внасяме руски петрол. Когато той се преработва на територията на България, получените продукти можем да изнасяме в Европейския съюз", заяви министърът. "Тази криза оказа влияние – вериги на доставки се късат и започва да има дефицити в някои сектори" - така икономическият министър коментира има ли спекула на пазара с млечни продукти.

По думите му високите цени се дължат именно на дефицити на основната суровина – млякото. Стоянов увери, че Комисията за защита на потребителите редовно прави проверки. 

Министърът коментира и чуждите инвестиции у нас. По думите му страната ни се опитва да постави фокус върху търсенето на нови инвеститори. Той разкри, че световен спортен гигант е в България.

"София, в техните проучвания, е спечелила пред 20 други града в Европа. Категорично е на първо място. Водят се преговори", каза министърът. 

Той уточни, че не става въпрос за производство, а за технологичен хъб, който ще обслужва бизнеса на компанията в цял свят.