Днес в Берлин германският канцлер Олаф Шолц откри среща на върха на Западните Балкани. На нея освен лидерите на 6-те държави от региона присъстват българският премиер Гълъб Донев, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на европейският съвет Шарл Мишел.

На срещата на страните от Западните Балкани днес ще бъдат подписани редица споразумение. Албания, Косово, Черна Гора, Северна Македония, Сърбия и Босна и Херцеговина ще признаят взаимно университетските си дипломи и професионални квалификации, както и личните си документи. До тези споразумения се стигна след две години преговори и преодоляване на конфликти. Ще се обсъди и реформиране на енергийния пазар на Западните Балкани.

Германският канцлер настоя усилията на ЕС за интеграция на Западните Балкани да бъдат увеличени.

„Обещание за европейско бъдеще за вашите граждани и вашите държави. Наше задължение е да превърнем това обещание в реалност и това ни събра днес тук. Аз съм изключително радостен да видя, че всички вие споделяте тази визия“, заяви той при откриването на срещата.

Шолц посочи и че международната обстановка изисква бързо развитие на процеса на присъединяване на страните от региона. Бруталното нападение на Русия над Украйна изисква от нас да сме единни. А Европа без Западните Балкани не е цялостна, посочи още той.

Критиките срещу поведението на ЕС спрямо Западните Балкани обаче също не са малко.

„Всички шест държави от Западните Балкани все още искат да станат членки на ЕС, но от години се чувстват третирани като нежелани в общността“, коментира „Зюддойче Цайтунг“.