"Продължаваме промяната" няма да предлага друго име за премиер, когато получи първия мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев.

Това потвърдиха след вота на недоверие и Кирил Петков, и Асен Василев.

По думите на Петков не се предвижда да има и съществени персонални промени в състава на проектокабинета спрямо сегашния МС, като се изключат министри на ИТН.

"Екип сме. Аз ще бъда отново предложението за премиер", каза той и така отхвърли появила се хипотеза, че се мисли за друго име - Асен Василев или дори сваления от председателското място в НС миналата седмица, но радващ се на сериозна популярност, депутат от ПП Никола Минчев.

"Единственият кабинет, който ние ще направим, е кабинет, който има подкрепа да изрине мафията до дупка. Ще търсим подкрепа от всички, които са срещу мафията и от българския народ", каза Асен Василев пред събралите се в подкрепа на кабинета.

На въпрос дали Кирил Петков отново ще бъде кандидатът за премиер на ПП в потенциален бъдещ кабинет, Василев каза: "Със сигурност".

Петков повтори и плана, който ще следват - разговори с лидерите на новата четворна коалиция - на ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане", няма да се водят, но ще се обърнат и ще разчитат на осъзнаването на депутати от тези парламентарни групи да подкрепят нов кабинет с мандат на "Продължаваме промяната".

Ако това не се случи, се отива на избори, казаха и двамата основатели на ПП.

ГЕРБ смята да върне мандата

При неуспех да се изпълни първият мандат, който отива при ПП като партия с най-голямо представителство в този парламент, следваща поред е ГЕРБ. Неофициално от формацията на Бойко Борисов обаче казват, че смятат да върнат веднага мандата.

Такава заявка даде депутатът Томислав Дончев малко след като т.нар. ново мнозинство в парламента свали правителеството. Мотивът: не било редно партия, втора политическа сила, а не първа, да опитва да състави кабинет.

Така остава въпросителната къде ще отиде третият мандат. Решението е на президента Румен Радев, който доскоро твърдеше, че е рано да се мисли по този въпрос.

"Ние сме тук за дългата игра"

„Този вот е само една малка стъпка от един много дълъг път. Това, което те не разбраха - че така не могат да спечелят българския народ.

Обещаваме, че ще продължим в тази битка да отвоюваме държавата си. И един ден ще имаме България без задкулисие, без мафия, една нормална, успешна европейска държава. Благодаря ви!”, каза Петков след вота.

Той не скри, че резултатът от гласуването не го е изненадал.

"Това беше най-логичното нещо да се случи в днешния ден. Задкулисието си показа всичките нюанси и представителството си в Народното събрание.

За съжаление, нямаше нито един човек от тези, които гласуваха срещу нас, който можеше сам да вземе решение на база собственото си вярване кое е правилното нещо", отбеляза той пред Нова тв.

Според него правителството е паднало по няколко причини. „Беше ги страх, че ако продължаваме да стоим ние на власт, рано или късно правосъдието щеше да дойде при тях. Победата е временна, това не разбират. Тази промяна ще се случи. Ние сме само представители на българския народ и неговата воля. Днес всички маски паднаха”, посочи премиерът.

Петков се обърна към Слави Трифонов с думите:

„Ти си история, повече никога няма да имаш възможност да направиш политически проект и да излъжеш толкова много хора. Хората видяха как твоите думи се превърнаха в лъжа. И ти просто изчезваш.

Довиждане!”

За лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, премиерът каза:

„Греховете, които си направил през времето, кражбите, които си извършил - ще те настигнат. Не може много време да продължаваш да играеш тази игра да се криеш зад партията си. Ако днес се чувстваш по-комфортно, това е временно.”

„Вие сте там последните 30 години. Били сте винаги готови да направите сделка с някого. Този път има една огромна политическа сила – ПП. И това, което видях от БСП и от ДБ – те не са готови да направят сделка с вас. Този път вие няма да сте фактор”, уточни той за Делян Пеевски и Ахмед Доган.

На Костадинов каза:

„Там даже не бих се обърнал към Костадинов, а към всички избиратели. Помислете как е възможно един човек да говори за националните си интереси непрекъснато, а да развява чужди знамена. Как е възможно да казва най-различни националистически тези и да гласува заедно с ДПС.

Това е човек, който  продава през национализъм, но реално няма стойността да отстоява принципите си”.

Петков беше категоричен, че „Продължаваме промяната” никога няма да направи сделка с тези хора:

„Ние сме тук за дългата игра и ще се борим, докато отстоим независимия парламент, в който законността е тази, която определя.”

Не скри разочарованието си от поведението на президента.

Премиерът подчерта, че Румен Радев не им е помогнал в нито една от стъпките.

„Той непрекъснато критикуваше. Нямаше конструктивна роля. Много го харесвах миналата година, защото ми се стори, че иска да отвоюва България от задкулисието.

Но в последните седмици не го разбирам”, отчете той като добави, че е лесно да се упражняваш в реторика, а не в действия.

Христо Иванов: Предстоят ни преговори

"Предстоят ни преговори. По Конституция мандатът отново ще се върне в „Продължаваме промяната”. Ще обсъдим с тях всички възможности, така че да върнем страната в състояние на управляемост, но само по пътя на истинската дълбока промяна.”

Това коментира пък съпредседателят на ДБ Христо Иванов след успешния вот на недоверие, който свали правителството.

„Трябва да намерим най-правилната политическа формула за това как може страната да се управлява оттук нататък. Не искам да лъжа никого, че има някакви прости решения при кризата, в която ни вкараха - основно силите на статуквото плюс групата на г-н Трифонов.

Не ме карайте да правя прогнози. Предстоят дискусии, сериозен размисъл и търсене на политическа формула, а не просто търсене на депутати един по един”, каза още той.  

По думите му от партията са готови да продължат да работят за „сериозната трансформация на страната”. „Ако в крайна сметка се стигне до избори, готови сме и на това”, добави Христо Иванов.

Корнелия Нинова: Продължаваме

"Ще продължим с поведението, което ви е познато в последните 6 години. Изпитали сме цялото жило на този модел на управление. Един вот на недоверие няма да ни спре. Продължаваме!", беше първият коментар на лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Тя добави, че в следващата една седмица задължително трябва да бъде приета актуализацията на бюджета.

Нинова добави, че ако има покана за разговори за правителство от ПП, от БСП ще се отзоват.