Един от големите руски тв канали LifeNews даде своя принос по темата "Шарли ебдо" и тероризма. Виновникът е ЦРУ. Вчера един от често канените гости в телевизията, представян като политически анализатор Алексей Мартинов обяви, че терористичната атака в Париж над седмичника "Шарли ебдо" е осъществена от тайните служби на САЩ.

Според версията на Мартинов щатското разузнаване е организирало атаката на "Шарли ебдо", за да саботира глобалните усилия в борбата срещу ислямския тероризъм, в които Русия била водеща сила. Атаката била направена и за да се окаже натиск върху френския президент Франсоа Оланд да продължи да поддържа западните санкции срещу Москва. 

Версията, че атентатът в седмичното издание е заради карикатури, била смешна, смята още Мартинов и после твърди, че не е любител на конспиративни теории.

"Знаем, че през последната година много европейски страни ограничиха сътрудничеството си с Русия в областта на международния тероризъм под давление на САЩ. Като отстъпвате частично суверенитета си в областта на безопасността, бъдете готови с вас да постъпят така, както сега постъпиха с Франция", пророкува мрачно тв гостът.

В този дух Мартинов продължи да излага тезите си около 10 минути. LifeNews не е държавна телевизия, но нейната ориентация е силно пропутинска, а освен това се радва и на голям зрителски интерес, напомня Vox.  Самият анализатор оглавява пропутинския тинк-танк Международен институт за нови държави. Представян е и като експерт по външната политика на САЩ.

В последно време в контролираните от Путин медии конспиративните теории стават все по-популярни. Сред тях са заговор на САЩ да открадне Сибир от Русия или свалянето на малайзийския самолет, който се разби над Украйна само за да се притесни Путин. Пропагандната машина действа - от една страна се подчертава злото, което идва от Запад, от друга - правотата на Путин.