Осем медици ще бъдат изправени пред аржентински съд по обвинения в непредумишлено убийство на Диего Марадона, съобщава "Франс прес", цитирана от "Ройтерс".

Аржентинският съд в град Сан Исидро потвърди началото на процеса срещу тях. В края на 2021 г. прокуратурата внесе в съда делото за смъртта на един от най-великите футболисти в историята.

Подсъдимите, сред които неврохирургът и личен доктор на Марадона - Леополдо Луке, психиатърът Астана Косачев и психологът Карлос Диас, са заплашени от 8 до 25 години затвор, ако се докаже, че са неглижирали състоянието на Марадона в последните седмици от живота му, както твърди прокуратурата, а и неговите близки.

Разследването се фокусира върху случилото се по време на лечението у дома, където бившият футболист почина на 25 ноември 2020 година. На 11 ноември той претърпя мозъчна операция заради субдурален хематом. Малко след това бе изписан.

Според показанията, които прокуратурата е успяла да получи от хора, посетили къщата на Марадона, условията не отговаряли на стандартите за грижи след толкова тежка операция. Медиците отричат вина - според тях, Диего си е отишъл заради лошото си здравословно състояние. Луке няколко пъти заяви пред медиите, че преживява тежко случващото се, тъй като №10 е бил не само негов пациент, а и скъп приятел.

Диего Марадона почина от сърдечен удар, поне това установи аутопсията.