Майка на дете с диабет е принудена да крие сина си от другите деца в детската градина, докато му поставя инсулин, "за да не ги травмира". Тригодишното дете трябва да получава инжекционно инсулин пет пъти дневно.

"Беше направена забележка да го скрия при поставянето на инсулин. Казаха, че това не е лечебно заведение и има родители, на които не им е приятно това да се случва пред техните деца", разказа пред бТВ Анелия Найденова, майката на момчето. 

Директорката на детската градина потвърди случилото се, но не приема, че става дума за дискриминация.

"Проблем е, че децата са много малки, на 2,5 - 3 г., на тях не може да се обясни какво точно се случва. Предпочитаме да бъде встрани. Това не е дискриминация, а просто се молим за разбиране", твърди директорката Снежина Мишева. 

Екатерина е майка на дете с диабет и администратор на група за детски градини. По думите й подобен казус не е прецедент.

"Най-често срещаният проблем е при предварителния разговор на децата ни - отказва се достъп до детско заведение, защото директорите казват, че няма обучен персонал", разказа Екатерина Симеонова, член на ИК за качествено и иновативно образование.

Юристи напомнят, че родители могат да изберат сами да поставя инсулин на болните си деца или това да се прави от персонала в заведението, но само ако е обучен. В България от диабет страдат около 2000 деца.

Скоро синът на Анелия ще използва инсулинова помпа. Дотогава тя ще му поставя инжекции - скрито или не. 

"Нека да бъдат по-толерантни към нас", призова Анелия.