Комисията за защита от дискриминация (КЗД) е глобила с 600 лв. журналиста Мартин Богданов Карбовски за "женомразка реч".

За санкцията съобщиха не от КЗД, а от Българския хелзинкски комитет (БХК), който подаде сигнал до Комисията. Езикът на омразата е бил изразен в статия със заглавие "Краят", публикувана в уебсайта Lentata.com на 6 септември 2013 г.

В нея Карбовски заявява, че "след  четвърти септември 2013 година политиката разбра, че е станала лека жена в перманентен цикъл. Сиреч ще смърди, но няма да ни свърши работа".

Според КЗД метафоричното говорене в пасажа "има за косвен обект обругаване на цялата група на жените с менструален цикъл" и "ползването на женското, за да се представи политиката в негативен и отблъскващ образ, което е безспорно обидно". В решението си Комисията подчертава, че изразът "няма да ни свърши работа" обективизира жените, представяйки ги като предмет за сексуална употреба", посочват от БХК.

"Очевидно е, че пасажът, изразен словесно, е унизителен и обиден, внушаващ принизяваща представа за жените. Използваното от Богданов (сравнение, чрез което жените се отъждествяват със смърдящ предмет, който не върши работа, безспорно създава обидна, унизителна и принизяваща среда по отношение на всяка жена", пише още в решението си КЗД.

Според Комисията значимо обстоятелството по случая е и това, че Мартин Карбовски е известен и популярен български журналист както в телевизионния ефир, така и в интернет пространството.

"Като обществена личност с широка медийна трибуна Карбовски се явява влиятелна фигура, способна да формира общественото мнение, предвид което влиянието му е по-голямо, отколкото на автор, който не се ползва със съответна на неговата известност и популярност", пише в решението си Комисията.

Според органа по равенство влиятелността на Карбовски е видна и от над 120-те хиляди потребители на социалната мрежа "Фейсбук", които следят неговата страница.

Със свое решение от 18 декември КЗД постановява, че съдържанието на статията "Краят" представлява дискриминация - "тормоз" на основата на пол и глобява Карбовски, както и уебсайтовете, публикували материала, с по 600 лв. Решението на КЗД може да бъде обжалвано в срок от 14 дни от получаването му.

„Това е първото решение за сексистка реч на омразата в България и е ценен прецедентАгресивни опредметяващи изказвания като въпросните са своего рода насилие и са извън закона", коментира адв. Маргарита Илиева, директор на Правната програма на БХК.

СПЕЦИАЛЕН КОМЕНТАР

Малко след като от БХК съобщиха за глобата, Карбовски излезе със "специален коментар", озаглавен "Обхватът на свободата?! На словото?!", публикуван, разбира се, в Lenta.com 

"Искам да ви разкажа новината, че от днес, отскоро, че "свободата на изразяване има обхват". Можете да бъдете гонени, съдени и да ви се губи времето, и да бъдете глобени заради една метафора. Защото това, което съм написал е една неприятна метафора. Повечето хора, включително и жените, ще се съгласят, че е вярна метафора, отнасяща се до политиката. Не до жените", пише журналистът.

"Цел ми е да запазя свободата на метафората. Без нея не мога да пиша. Без нея няма да имам литература. Няма да имам език. Без свободата на метафората нашата жалка, несвободна, българска литература ще скочи от соцреализма в "еврореализма", където отново има комунистически правила за писане. Отново има и обидени, има и велможи, има и партийни организации", допълва Карбовски и посочва, че проблемът му бил Радослав Стоянов от БХК - "един гей, който смята, че аз не мога да се шегувам с гейовете. Не мога дори да нарисувам една карикатура на тема педерасти, на тема мюсюлмани и на тема негри"

Пълния текст на "специалния коментар", четете тук.