В името на морала главният прокурор Иван Гешев очаква оставката на прокурора от Перник Бисер Михайлов, чийто син е обвинен заради побои и системен тормоз на жители на града. Вчера бе установено, че той е нарушавал мярката си за неотклонение - домашен арест, и ходил по заведения, макар и с електронна гривна за проследяване. Самото устройство няколко пъти дало "грешка", като най-големият интервал е бил 40 минути. Правосъдният министър Крум Зарков, чиито служители контролират гривните, обеща проверка по случая.

Прокуратурата лесно ще се справи с обвиняемия за смъртта на таксиметров шофьор. Но изглежда невъзможно за българското обвинение да отбележи успех срещу корупцията по високите етажи.

Критериите на Иван Гешев

Активността да поиска оставка, макар това да е работа на кадровика на съдебната власт - ВСС и неговата прокурорска колегия, главният прокурор обосновава със "справедливостта". "С ясното съзнание, че родителите не носят наказателна отговорност за своите деца и обратното, за разлика от мрачните тоталитарни времена, аз смятам, че в интерес на справедливостта, на хората от Перник и на институцията Прокуратура на Република България, прокурор Бисер Михайлов ще може и ще има доблестта да поеме своята морална отговорност", посочва Иван Гешев в разпратена до медиите позиция. Той казва още, че прокурорите трябва да дават пример за "стабилна институция, морал, идеали и български ценности".

Така главният прокурор, освен че осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори, им задава и критериите за морал и справедливост. Критерии, които почиват на неговото вътрешно убеждение и му позволяват да иска едни - и да не иска други прокурорски оставки. Например по разследването "Осемте джуджета" на журналиста от Антикорупционния фонд Николай Стайков, разкрило схема за изземване на бизнеси с участието на бивши и настоящи представители на държавното обвинение. Специализираната прокуратура тогава определи случая като "семейна драма". Или на прокурори, грижливо поставили на трупчета знакови разследвания като това за "Барселонагейт" - схема за пране на пари, в която е намесено и името на бившия премиер Бойко Борисов.

Вместо да иска оставката на Михайлов, справедливостта и стабилността на институцията на държавното обвинение ще проличат от качеството на обвинителния акт на прокуратурата срещу прокурорския син. Калпави обвинения са провалили не едно и две знакови дела, но Гешев не е искал оставките на прокурорите, които са ги подготвили. "Има съд", вдига той рамене на въпросите за неефективната прокуратура в еднотипните интервюта, които даде напоследък. 

Впрочем, през 2014 година самият Гешев беше командирован от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров в Перник за 3 месеца. Според публикация на "Капитал" отпреди осем години - заради отказ да подпише обвинителен акт срещу един от най-големите бизнесмени в областта на енергетиката Богомил Манчев. За прокурор Бисер Михайлов вероятно има пропуски, свързани с работата му, както споделят някои юристи, а не с отглеждането на сина му.

Моделът "Борисов" - презареждане

Работата на прокуратурата е да следи за спазване на законността, а не да се движи по критериите за справедливост на главния прокурор, които по презумпция да приемем за най-висши - макар да има обосновани предположения за обратното.

В последните два месеца Иван Гешев прави всичко възможно да убеди обществото в своя морал и ценности. Честотата, с която печели ефирно време, появявайки се на местопрестъпления, на среща с хора, загубили дете при катастрофа, в Италианския лицей, в гимназии във Велико Търново и Пловдив, където говори пред ученици, на срещи в парламента, е като на ранния Бойко Борисов. Ако до президентските избори нямаше 4 години, колкото остават и до края на мандата на Гешев, човек можеше да си помисли, че прави кампания за държавен глава. Но по-скоро е стратегия да спаси кожата си с евтин пиар, след като се задават неизбежни промени относно контрола на главния прокурор и слухове, че Иван Гешев няма да изкара мандата си. По-лесно е да утешаваш плачещи родители и да се правиш на Хълк пред тийнейджъри, отколкото да отговаряш защо Пеевски е изпуснат от делото "КТБ" и да подминаваш прокурорския произвол с големи обществени последици. Но това е моралът на Гешев.