"Следващият парламент ще бъде още по-труден за съставяне на управление. Грубо казано, в него една трета ще бъдат силите на сегашното статукво - ГЕРБ, ДПС; една трета ще бъдат силите на промяната; и една трета ще бъдат силите от типа "Възраждане". Това означава, че ние рискуваме в следващия парламент да имаме още един провал, а това означава още едни избори напролет. Това ли е бъдещето, което ни предлагат от коалиция Ориент Експрес"?

Това коментира пред бТВ съпредседателят на "Демократична България Христо Ивнаов. Според него след една поляризираща кампания, вместо да сме направили усилие да търсим диалог, "хвърляме страната в още по-голяма поляризация, което вече се вижда по площадите. 

"Коалицията “Ориент експрес” свали кабинета, без да има абсолютно никакъв план какво следва. Ние считаме, че страната не бива да бъде тласкана към още по-сериозна криза", заяви Иванов.

Според него единственият шанс в този парламент да се състави нов кабинет е с първия мандат, който отново ще е в ръцете на "Продължаваме промяната".

"ПП са тези, които получиха доверието на българското общество да водят усилието към тази промяна, която страната иска и трябва да се направи", каза Иванов.

ГЕРБ обявиха, че ще върнат втория мандат и според Иванов третият мандат е кризисен и най-малко възможен. 

Иванов предупреди претендентите от старото статукво, които отново искат да дойдат на власт, че българската средна класа няма да приеме такава безпринципност.

"Дори да не може да излъчи мнозинство в парламента, средната класа не може да бъде игнорирана, тя има вето върху българската историческа съдба. И без тази средна класа няма да може да бъде управлявана България", каза Иванов.

И допълни:

"Ние все повече превръщаме българските избори в ден на откритите врати на българската политика, в която влизат все повече случайни хора. Виждаме как се рушат институции, вместо да се гради диалог". 

Според него темата за вдигане на ветото над Северна Македония е била експлоатирана по най-безпардонен популистки начин.

"Хората, които довчера говореха, че това било национално предателство, сега изведнъж откриха, че предложението на френското председателство прави добро на България."

Съпредседателят на ДБ обяви, че формацията ще подкрепи решение в тази посока, само външно министерство да подпише двустранния протокол със Скопие. 

Като аргумент, че френското предложение е добро за България, Иванов посочи реакцията на опозицията в Северна Македония, цитирайки лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, че "това е българизация на Македония”.

"Аз не знам колко по-ясно да бъде формулирано, че това предложение е в наш интерес. Само че то беше използвано за какви ли не конспиративни теории. Това, което беше извършено, е национално предателство", каза Христо Иванов.

И призова колегите си от БСП, които евентуално биха имали обструкции, да проумеят, че с това предложение за изпълнението на българските искания ще има европейска гаранция, а няма да е на база на двустранен натиск от София върху Скопие.