Канцлерът на Германия Олаф Шолц се срещна с китайския президент Си Цзинпин в Пекин в рамките на посещение, твърде оспорвано с оглед контекста на растящото недоверие на Запада към авторитарния режим в Китай, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Си заяви, че визитата на Шолц "засилва практическото сътрудничество" с Германия, съобщи държавната телевизия Си Си Ти Ви. Като големи държави с влияние Китай и Германия трябва да си сътрудничат още повече във "времена на промени и сътресения" в името на световния мир, добави китайският лидер, цитиран от Ройтерс.

Шолц посочи, че се стреми "да развива и занапред" икономическото сътрудничество с Китай въпреки "различните гледни точки".

Шолц каза на Си, че е добре, че двамата лидери се срещат лично в напрегнато време, когато руската инвазия в Украйна създава проблеми за световния ред, основан на правила, съобщи репортер на Ройтерс, придружаващ делегацията на Шолц.

"Искаме също да обсъдим начина, по който можем да развием още повече сътрудничеството помежду си по други теми - климатичните промени, продоволствената сигурност и задлъжнелите страни", отбеляза Шолц, цитиран от източник на АФП в германското правителство, пред китайския лидер.

Шолц - първият ръководител на страна от ЕС и Г-7, който посещава Китай след началото на пандемията, разговаря тази сутрин със Си в сградата на китайския парламент в Пекин, а след това програмата му включва среща с китайския премиер Ли Къцян, уточни източникът.

Строгата политика на "нулев ковид" накара втората икономическа сила в света да затвори границите си още преди близо три години. При посрещането на Шолц Си беше без ковид маска, като двамата се въздържаха да се ръкуват и след това седнаха за разговори около две дълги маси, които отделяха двамата лидери на голямо разстояние един от друг, отбелязва ДПА.

Тази еднодневна визита точно след преизбирането на Си за ръководител на Китайската комунистическа партия и на страната се посреща критично не само в Германия, но също така във Франция, Брюксел и Вашингтон.

Продължавайки поредицата от разговори в Китай на своята предшественичка, християндемократката Ангела Меркел (12 визити за 16 години на власт), социалдемократът Шолц води делегация от индустриалци, сред които са шефовете на "Фолксваген" и на химическия концерн БАСФ.

Все повече въпроси обаче буди зависимостта на първата европейска икономика от китайската автокрация, където германските фирми получават голяма част от приходите си.

"С посещението си в Китай канцлерът продължава една външна политика, водеща дотам, че най-близките ни партньори губят доверието си в Германия", заяви Норберт Рьотген, депутат от опозицията.

/ВС/