Около 42% от чуждестранните компании са обявили оттеглянето си от руския пазар, други 40% продължават да работят, а останалите са спрели или ограничили дейността си в Русия след началото войната в Украйна на 24 февруари. Това съобщи изданието Re: Russia, анализирайки най-пълния регистър на напусналите компании, представен от украинския проект LeaveRussia.

Според проекта до края на октомври 2022 г. 1271 компании са напуснали или са в процес на напускане на руския пазар, което е 42% от общия брой чуждестранни фирми, работещи в Русия в началото на 2022 г. Най-масов отлив се наблюдава на компании от Великобритания, Ирландия, Литва, Полша, Финландия и Чехия - около 60% от всички техни предприятия са заминали. Примерът им е последван от 53% от американските фирми и до 30% от компаниите от Унгария, Германия, Италия, Франция и Япония.

Основно фирми, свързани с онлайн услугите, са изчезнали от руския пазар. В същото време 91% от предприятията в областта на селското стопанство, 88% - в областта на фармацевтиката, 79% - в областта на металургията остават в Русия.

Годишният руски приход от напускащите компании е бил около 120 милиарда долара, като в тях са работили 673 000 души. Останалите фирми са заработвали за Русия около 175 милиарда долара и са осигурявали 603 000 работни места.

Според проекта най-големите компании, които са обявили напускането си, са автомобилните гиганти Volkswagen, Renault, Toyota и Daimler, както и Apple и Pepsi. Най-големи сред останалите са Leroy Merlin, OSTC Group, Auchan и KIA Motors.