Френският вътрешен министър Бернар Казньов покани колегите си от няколко европейски страни и САЩ в Париж в неделя да обсъдят мерки в борбата срещу тероризма след нападението срещу парижкия сатиричен седмичник „Шарли ебдо“, в което бяха убити десет журналисти и двама полицаи, съобщи днес Европейската комисия.

ЕС ще бъде представен на срещата от комисаря по миграцията, убежището и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос, каза говорителят на Комисията Маргаритис Скинас.

Срещата е междуправителствена и е извън формата на Еврпейския съюз, макар свързаните с тероризма въпроси да изискват решение на европейско ниво. Между тях са например въвеждането на европейски регистър на пътниците в полетите, какъвто имат САЩ, Канада, Австралия и Обединеното кралство, както и вероятни промени във функционирането на европейската зона без вътрешен граничен контрол известна като Шенген.

Скинас каза, че Комисията не се смущава от формата на срещата.

Европейският парламент блокира въвеждането на европейския регистър на пътниците, позовавайки се на множеството лични данни, които желаещите за се качат на самолет трябва да попълнят.

Регистърът обаче се оказа надеждно оръжие в борбата с тероризма в страните, които го ползват. ЕС има споразумение със САЩ, Канада и Австралия пътуващите за тях европейски граждани да го попълват. Страните-членки могат да въведат свои такива регистри, ако желаят. Досега го е направила само Великобритания.

Комисията излезе със законодателно предложение за европейски регистър на пътниците в полети през 2011 година и ще продължава да настоява за приемането му, каза Скинас. То става отново актуално с оглед на хилядите граждани на европейски държави, които отиват да се бият на страната на Ислямска държава в Сирия и Ирак. Част от тях се завръщат в Европа подготвени и мотивирани за терористични нападения.