Съветът за електронни медии (СЕМ) е допуснал всички кандидати за генерален директор на БНТ до третия етап на обявената процедура за избор - изслушването.

Осем души подадоха документи в срока - сред тях са досегашния директор Емил Кошлуков, познати телевизионни лица като Венелин Петков, Сашо Диков, както и не толкова известни кандидати като Сашо Йовков, Светлана Божилова, Ирина Величкова, Василена Матакиева, Красимир Ангелов.

На изслушванията пред СЕМ кандидатите представят концепцията си за управление на обществената телевизия и отговарят на въпроси. Те ще се провеждат в два дни - на 27 и 28 юни, по ред, определен по входящия номе на заявлението за участие в процедурата.

На 27 юни ще бъдат изслушани Сашо Диков, Ирина Величкова, Сашо Йовков и Василена Матакиева, а на 28-ми - Емил Кошлуков, Венелин Петков, Красимир Ангелов и Светлана Божилова.

Ден след изслушванията СЕМ трябва да определи кандидата, избран за генерален директор на БНТ. Това обаче става само, ако един от тях е получил поне три от гласовете на петимата в Съвета. Ако никой от кандидатите не събере три гласа, процедурата е провалена и трябва да започне отначало.