Германският канцлер Олаф Шолц помоли китайския лидер Си Цзинпин да упражни влиянието си над руския президент Путин и да поиска гаранция, че няма да бъдат използвани ядрени оръжия в Украйна. Китайското ръководство подкрепи искането на Шолц и заяви неочаквано твърд апозиция по време на съвместна пресконеференция. Премиерът на Китай Ли Къцян заяви: "Не можем да си позволим повече ескалации. Не искаме мирът в региона да продължава да бъде нарушаван, да се застрашават веригите на производство и доставки и светът да бъде дестабилизиран. Не желаем да гледаме повече такова развитие", заяви той.

Досега Китай избягваше да заеме ясна позиция по отношение на войната в Украйна.

При Путин в Кремъл, при саудитския принц в Джида и с влак до Киев – германският канцлер Олаф Шолц вече има няколко трудни визити зад гърба си. Посещението му в Пекин днес обаче ще е най-трудното в мандата му.

Германия смята да преразгледа отношенията си с Китай и това не се приема добре в Пекин. Още на летището това бе демонстрирано. Канцлерът трябваше да си направи трети PCR-тест за COVID-19 и да изчака резултатът му, преди да го пуснат да слезе от самолета. Червената пътека, коят отрадиционно се разстила за важни гости, бе поставена от хора в бели защитни костюми.

Досега само един лидер е приемал Шолц по подобен начин – Владимир Путин. Руският президент освен това сложи госта си на маса, дълга 6 метра и двамата разговаряха от тази дистанция. По същия начин действа и китайският лидер Си Цзинпин. Той настани госта си на дистанция от няколко метра в Голямата зала на народите. За поздрав не подаде ръка, нито пък докосна юмрука си до неговия. Поздравът на Си обаче бе вежлив. Той заяви, че се надява икономическите отношения между двете държави да продължат да се развиват.

Олаф Шолц е първият западен лидер, който се среща със Си Цзинпин след партийния конгрес, на който той бе преизбран. Трети мандат не бе предвиден първоначално, но Си Цзинпин успя да овладее целия партиен елит и да го накара да гласува оставането му на власт. Толкова власт в китай дотук е имал само Мао Дзедун.

Затова и посещението на Шолц в Пекин бе силно критикувано в Германия. Противници на сближаването с Китай обвиниха канцлера, че се прегъва пред един лидер, който става все по-опасен. На това Шолц отвърна, че трябва да се разговаря и с най-трудните държави, особено, когато лидерите им са толкова мощни, колкото е Си Цзинпин и управляват икономика, от която Германия все още е твърде зависима.

Шолц и делегацията му от 60 представители на бизнеса и медиите могат да останат само 11 часа в Пекин, като достъп до тях имат само малко хора, а делегацията няма право да се движи свободно. Това се дължи на изключително суровите мерки срещу пандемията. Ако някой влезе в контакт с тях, после задължително трябва да се подложи на 10-дневна карантина.

За да избегне карантината в Китай, екипажът на самолета на канцлера, изчаква пътниците си в Южна Корея.

12 топмениджъри са в делегацията на Шолц - от „Фолксваген“, „Дойче Банк“, BASF, BMW, „Сименс“.

Това е най-малката икономическа делегация, посещавала Китай досега. За сравнение – при Шрьодер шефовете на германски фирми придружаваха канцлера с още един самолет. Сигналът този път обаче е ясен – Германия иска да намали възможно най-много зависимостта си от китайския пазар.