По-вероятно е да има правителство с третия мандат. 

Шансовете да има редовен кабинет били 100 процента.

Връщането на хартиената бюлетина било "отворен разговор за честни избори".

Това заяви в събота на брифинг по обяд лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Третият мандат трябва да отиде там, където ще има правителство, и това трябва да се изговори при президента. "С третия мандат да правим мнозинствата по темите, които да минават, и народът да усеща, че има парламент, има разбиране за добруването му", каза той.

"Парламентът в момента работи перфектно, страхотни заместник-председатели. Парламентът е на изключително ниво", обяви още Борисов.

Той посвети голяма част от монолога си на разбор на последните гласувания в Народното събрание и как са действали депутатите от "Продължаваме промяната" и доколко били евроантлантици. Както и в размисли за машинното гласуване, колко несигурно е то.

Според Борисов той разобличил основните опорки на ПП.

“Антикорупционна коалиция - ГЕРБ,БСП, ДПС, ДБ, "Български възход" - приети в правна комисия и двата закона на ПП и на Министерския съвет. Огромна антикорупционна коалиция. Тук буди недоумение, че ПП не участва в правна комисия по техния закон, а в комисията за МВР г-н Петков предлага да не се разглежда изобщо. Сиреч - основната им опорка в предизборната кампания я заличих с един замах”, обяви той. 

Той коментира и военната помощ за Украйна. “Украинското знаме седи от първия ден в централата на ГЕРБ. Огромно мнозинство, огромна коалиция - 175 "за". Тук също буди недоумение, че само 44 депутати от ПП са го подкрепили. "Против" беше коалицията "Възраждане” - БСП”, допълни Борисов.

След което продължи с прегледа за гласуването за купуването на нови 8 Ф-16. Вотът на ПП отново будел недоумение. 33-има само подкрепили. И въпреки това коалицията "за" била огромна. 

"Против - Асен Василев. Хубава работа - този, който заплашваше всички със закон "Магнитски". И аз имам обяснение за това. Много са ми интересни десните, демократичните, всички, които живееха с илюзията, че това е една проамериканска партия. Резултатите от гласуванията будят страховито недоумение в много техни поддръжници в момента". Коалицията ПП начело с Асен Василев, БСП и "Възраждане", обяви той.

След което продължи със следващата "опорка, която пада" като представи актуалната опорка на ГЕРБ по повод промените в Изборния кодекс за връщането на хартиената бюлетина - "ние не сме внесли промените, внесе ги БСП. Коалиционен партньор, с вицепремиер Корнелия Нинова в кабинета "Петков".

Вчера коалицията ГЕРБ-ДПС-БСП върна хартиената бюлетина на първо четене.

По думите му никой на практика нямал доверие в момента на машините. Борисов не предостави факти за твърдението си за всеобщото недоверие.

"Ние произвеждаме софтуер, техника за цялата автомобилна промишленост на цяла Германия, Франция, "Тесла" и кой ли не, огромни възможности. Защо държавата не пусне един конкурс за производство на машини, български. Само давам един пример - касовите апарати се произвеждат в България. Те са по-сложни от тая машина. Да се направи държавно предприятие, ако трябва", продължи той с размах.

"Предлагаме смесеното гласуване, докато българите не си върнат доверието в машините", допълни Борисов.

Лидерът на ГЕРБ отдели време, за да обяви как никой не е напълно сигурен в машините, включително и от ДБ.

"Като наложи Радев вето, да каже как пък той е сигурен", добави.

"Направили сме отворен разговор за честни избори", даде Борисов своето тълкуване на връщането на хартиената бюлетина.

След което направи плавен преход към правителството.

"И на фона на всичкото добро, което сме направили и следващата седмица още повече ще направим, идва защо трябва да има редовно правителство. Как ще бъде конфигурирано то - дали с първи, дали с втори, по-вероятно с трети мандат. Тук трябва да се ангажира и президентът. Така, както Христо Иванов призова за консултативен съвет. Третият мандат трябва да се изговори при президента, кой какво приема", продължи той.

"Рисковано е с първия мандат, ние ще предложим правителство, няма как да подкрепим тяхно (на ПП-бел. ред.), добави.

"Искаме ли парламентаризмът да изчезне? Аз - не. И като не искаме, тогава трябва да проявим воля и да направим правителство", продължи той, намекна, че ако няма кабинет, идвала темата за президентска република, а накрая каза, че това си били чисто негови разсъждения, не ги бил обсъждал с колегите си от ГЕРБ.

"Сега ролята на президента като най-одобряван трябва да е водеща. Не съм говорил с него, нямаме никаква връзка, нямаме комуникация. Просто аз уважавам по-силните от мен. Когато ме победят, аз уважавам победата", продължи той с размислите си.

Той призова всички да загърбят егото си, така както той го бил направил. За да демонстрира надмогнатото си его въпреки ареста си, Борисов се впусна в цитиране на Вапцаров: "Какво тук значи някаква си личност". (Завършената фраза от стихотворението обаче е по-дълга: Аз паднах. Друг ще ме смени и... толкоз. Какво тук значи някаква си личност?!)

За предстоящата среща на ПП с ГЕРБ Борисов каза, че щяла да бъде среща във вторник на експерти с участието на Десислава Атанасова, Кирил Анананиев, Деница Сачева, Делян Добрев.

"Във вторник е първа стъпка, много добра", заключи лидерът на ГЕРБ, след като във встъплението си отдели немалко време да громи действията и решенията на "Продължаваме промяната".