След като в продължение на години президентът на Турция Реджеп Тайп Ердоган водеше лично тотално сбъркана лихвена политика и при огромна инфлация постоянно намаляваше лихвите в страната, действията му най-накрая привлякоха вниманието на Международния валутен фонд. В своя специално изявление от петък организацията призова Анкара да затегне паричната си политика (да повиши лихвите) и да предостави на централната си банка по-голяма независимост. Изявлението е факт след посещение на мисия на МВФ в страната миналия месец.

Финансовата наука, навсякъде по света, е категорична, че при високи нива на инфлация лихвените проценти трябва да се увеличават, за да свият кредитирането, оттам харченето и да намалят търсенето. Именно това правят в момента почти всички независими централни банки, начело с Федералния резерв, Европейската централна банка и другите мастодонти. При това действията им идват при средна инфлация от около 10%, докато Турция отчита невероятните 85% на годишна основа през октомври. Статистиката отчита, че цените на жилищата са нараснали с 85%, а цените на храните са скочили с 99% на годишна база.

Въпреки тази огромна инфлация президентът на Турция Реджеп Ердоган продължава да настоя страната да се въздържа от повишаване на лихвените проценти, тъй като подобен ход може да се отрази негативно върху турската икономика, припомня БНР.