Пожар е обхванал близо 300 декара на територията на военния полигон "Ново село", съобщи за БТА директорът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Владимир Демирев.

Сигналът за пожара е бил получен днес около 9:30 часа. Три са огнищата. Ангажирани са сили на армията - от полигона и други подразделения, пожарната и Държавното горско стопанство - Котел.

Огънят не е локализиран, опитите да бъде потушен продължават в момента, като днес от в гасенето се е включил военен хеликоптер от 15:30 до 17:00 часа. Фронтът, който е обхванат е много голям, мястото е недостъпно, има и вятър.

Възможно е причина за пожара да са действия на военните в самия полигон, каза комисар Демирев. По думите му няма опасност огънят да засегне населени места, далеч е и от сградите на военния полигон.

От областната администрация в Сливен съобщиха, че в ранния следобед днес областният управител Минчо Афузов е посетил мястото, което се намира северозападно от военния полигон "Ново село", в посока село Градец, и е поискал помощ от българските Военновъздушни сили. Включилият се в гасенето хеликоптер е от авиобаза "Крумово".

Според съобщението пожарът е възникнал в четвъртък, като наблизо са се провеждали учебни стрелби. Заради гъстата и суха растителност огънят се е разраснал бързо и вече обхваща площ от около 300 декара.

В момента 70 военнослужещи от полигон "Ново село" и 30 пожарникари и горски служители от Сливен се опитват да овладеят огнената стихия. Прави се възможното за ограничаване на огъня чрез просеки. Очаква се военен хеликоптер да се включи и утре в гасенето.