Минималната пенсия в страната да стъпи на 467 лв. от първи юли, а максималната на 2000 лв. - това гласуваха днес на второ четене депутатите в комисията по бюджет и финанси към Народното събрание.

Така, за да се стигне го окончателното увеличение, остава само една стъпка - второто четене в зала. Няма причина обаче да се смята, че то няма да мине. 

Отхвърлени бяха предложенията на ГЕРБ и ДПС, които предполагаха по-високо увеличение на минималните размери, но орязване на максималното. То реално бе все пак орязано по предложение на Любомир Каримански от ИТН, който даде идеята за сумата от 2000 лв.

По принцип текстовете на управляващите в оставка бяха за максимален праг от 3400 лв. 

Така излезе, че първоначалните идеи на Асен Василев все пак стигнаха до успех. 

Така, ако промените се приемат, то пенсиите ще изглеждат така: всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., се осъвременяват с 10 на сто.  За пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., изплащаните към 30 юни допълнителни суми (т.нар. "Ковид добавки") и индивидуалните суми, представляващи разликата между дохода от пенсия през декември 2021 г. и дохода от пенсия през януари 2022 г., се включват в размера на получаваната  пенсия за трудова дейност, след прилагане на осъвременяването с 10 на сто.

За пенсиите за трудова дейност, отпуснати от 1 януари до 30 юни 2022 г., изплащаните към 30 юни допълнителни суми (т.нар. "Ковид добавки") се включват в размера на пенсията. За пенсиите за трудова дейност, които ще бъдат отпуснати след 1 юли 2022 г., също се предвижда включване на 60 лв. в размера на пенсията.

Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст се увеличава от 370 лв. на 467 лв. (увеличение от 26,2 на сто).

Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се увеличава от 1500 лв. на 2000 лв. (увеличение от 33,3 на сто). Във връзка с предвижданото увеличение на социалната пенсия за старост от 170 лв. на 247 лв. (увеличение с 45,3 на сто) и обвързаните с нея размери на пенсиите, несвързани с трудова дейност, и добавките, които се определят в процент от нея, във финансовите параметри на законопроекта е предвидено съответното увеличение.

Очаквайте подробности!