Европейската комисия работи върху общ европейски план за спешно намаляване на търсенето, който да го освободи от зависимостта от руския газ.

Това съобщи прелседателят на Комисията Урсула фон дер Лайен в края на Европейския съвет в Брюксел.

Заедно с него се състоя и среща на върха на Еврогрупата в приобщаващ формат. Присъстваха и лидерите на страните, които все още не са приели общата европейска валута, включително България.

В еврозоната ще се наблюдава растеж през тази и през следващата година, макар той да е по-малък от предвидения преди войната в Украйна. В съвместно изявление на лидерите от Еврогрупата се изтъква, че руската агресия поддържа високи цените на енергията, суровините и храните в световен план.

„Очевидно войната има сериозен ефект и върху растежа, и върху инфлацията. Наблюдаваме подривни руски действия, свързани с газа. И наблюдаваме поскъпване извън енергията – на храните и във всички икономически сфери“, каза Фон дер Лайен.

Лидерите са обсъдили смекчаване на икономическите и социалните последици, предимно за най-уязвимите хора.

„Това започва с адекватна подготовка за справяне за потенциални бъдещи сривове на рускита газови доставки за Европа. Направихме преглед на националните планове за спешни действия, за да гарантираме, че всички са готови. И работим върху общ европейски план за спешно намаляване на търсенето - с индустрията, но и с 27-те страни“, изтъкна председателят на ЕК.

Тя ще представи този план на европейските лидери през юли.

Фон дер Лайен бе категорична, че няма да има връщане към евтини изокпаеми горива. И затова е важно заедно с целевата и временна подкрепа за уязвимите семейства и бизнеса да се помогне и на икономиките и хората да се присбособят към новите условия. Проблемите на Европа е коренят в зависимостта от изкопаемите горива, от която тя трябва да се отърве.

Това според Фон дер Лайен е и същността на стратегията REPowerEU. Резултатите от нея са видими. Доставките на втечнен природен газ от САЩ за ЕС са скочили със 75 на сто в сравнение с 2022 г. Количествата газ от Норвегия по тръбопроводите са се увеличили с 50 процента. А доставките от Азербайджан – с над 90%.

150 милиарда кубически метра газ от Русия трябва да бъдат заменени по данни от миналата година, отговори Фон дер Лайен на журналистически въпрос. Тя припомни, че има споразумение за допълнителни доставки на втечнен газ от САЩ за тази година за 15 милиарда кубически метра.

Фон дер Лайен уточни, че 2/3 от това количество вече са доставени.

„От следващите години количеството ще бъде 50 милиарда кубика ежегодно“, добави тя.

Същевременно лидерите обсъдиха предложението за създаване на Европейска политическа общност. Целта е да се предложи платформа за политическа координация на европейските държави на целия континент, уточни председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Трябва също да се насърчи политическият диалог и сътрудничество за решаване на въпроси от общ интерес, така че да се укрепят сигурността, стабилността и просперитетът на европейския континент.

Тази рамка обаче няма да замени съществуващите политики и инструменти на ЕС, по-специално разширяването, изтъкна Мишел.

Според него като за начало е най-добре форматът да бъде само за лидери на държави. Първата среща по въпроса вероятно ще бъде в Прага, по време на започващото на 1 юли чешко председателство на ЕС.

Държавните и правителствените ръководители вземат под внимание и предложенията, изложени в доклада за резултатите от Конференцията за бъдещето на Европа, завършила през май. Това е записано в заключенията на Европейския съвет. Сред предложенията са промяна на настоящите договори на ЕС, както и премахването на единодушието при вземането на решения в редица сфери.