"Какво г-н Борисов предлага няма особено значение. Много ясно сме казали, че по отношение на ГЕРБ ни е трудно да работим докато ръководството й се асоциира с всички лоши практики".

Така министърът на иновациите в оставка Даниел Лорер, от квотата на "Продължаваме промяната", коментира зачестилите след успешния вот на недоверие на правителството призиви, в т.ч. тълкуванията за "протегната" ръка на Бойко Борисов - за евроатлантическо мнозинство.

Това идваше да каже, че ПП може и да работи с ГЕРБ, но без Борисов. Същото важи и за ДПС, стана ясно още от думите на Лорер, гост в ефира на Нова тв. 

Според Лорер, ГЕРБ се е прикачила към успеха на собствената му формация по преговорите за ветото за Република Северна Македония.

"Много е удобно да се прилепиш към ПП, когато си видял, че това е изгодно. ПП свърши цялата работа. Когато то (т.нар. френско предложение) се появи, ГЕРБ спря реториката за национално предателство и се обърна", твърди Лорер, визирайки факта, че партията на Борисов внесе проект на решение за приемане на предложението, като преди това Борисов обяви, че всички народни представители от партията му ще го подкрепят.

Всъщност, първият проект на решение бе на ДПС, последван от ГЕРБ и в последствие "Демократична България", като се прие последното. ПП така и не внесе проект.

Лорер атакува и президента Румен Радев, който на свой ред атакува почти от ден първи на правителството в оставка неговите действия. По думите му държавният глава излязъл през 2020 г. на площада едва, след като прокуратурата нахлу на "Дондуков" 2. Сега "изказва проруски позиции, обвинява правителството; спрямо Русия позицията му е недостойна".

"Няма как да наричаш Крим руски, войната - специална операция, да отричаш подкрепа за Украйна", продължи.

По всичко личи скоро от ПП ще влязат в колизия с коалиционния си партньор БСП относно връщането на хартиената бюлетина в изборния процес. Само че Лорер не спомена левицата, а опозицията - като искаща да се възползва от хартията за манипулации на вота.

"Ако не дай си боже имаме хартиени бюлетини, това в никалъв случай не трявба да се случва", заяви той. 

Опозицията била решила, че е по-добре за нея - "резултатите ще бъдат фалшифицирани", смята министърът в оставка.

Той затвърди, че ПП ще опита да състави кабинет в рамките на този парламент, получавайки първия мандат, но като разчита на още отцепници от "Има такъв народ".