Норвежката разузнавателна служба, отговаряща и за борбата с тероризма, обяви, че разглежда нападението в гей бар близо до центъра на Осло тази нощ като терористичен акт по ислямистки подбуди, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В нападението бяха убити двама души, а ранените са 21. Беше задържан и заподозрян за атаката. Според разузнаването той имал предистория, свързана с насилие и заплахи, и е бил в полезрението на разузнавателните служби от 2015 г. във връзка с опасения, че може да се радикализира и че може би е член на ислямистка екстремистка мрежа, заяви ръководителят на разузнаването Роджър Берг.

По-рано днес полицията представи заподозрения като норвежец от ирански произход, известен на разузнаването заради незначителни престъпни прояви.

Според Берг разузнаването е разговаряло със заподозрения миналия месец, но не е преценило, че той има намерения да прибегне към насилие. Берг поясни, че разузнаването е било в течение и, че мъжът имал трудности, свързани с неговото психическо здраве.

Заради случилото се разузнавателните служби увеличиха нивото на тревога в страната.