Република Северна Македония иска вписване на исканията си в преговорната рамка, за да я одобри и така да се отпушат преговорите за членство. Това заяви вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич, цитиран от БНР. Същевременно Министерството на външните работи на РСМ излезе с остра позиция срещу езика на омраза в българския парламент вчера. 

В позицията на външното министерство се казва, че Скопие най-остро осъжда вчерашните надписи "Македония е България", които държаха депутати по време на обсъжданията по първа точка от заседанието. Осъждат се и подобни изказвания от трибуната на българския парламент, защото те противоречат на европейските демократични ценности, на Договора за добросъседство.

В съобщението на външното министерство в Скопие се изразява очакване официалните представители на България да осъдят изрично говора на омраза и териториалните претенции към Република Северна Македония. Връчена е и вербална нота до българското Министерство на външните работи.

В интервю за македонската телевизия Телма вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич не отрече, че все още има шанс да бъд постигнат консенсус по преговорната рамка, предложена от френското председателство. Маричич поясни, че Скопие още не е получило окончателния вариант на предложението и допълни:

"Ние ще се спремим нашите позиции да бъдат вградени в преговорната рамка и в заключенията, да да бъдат приемливи за нас".

"Нашата цел не е да си създаваме неприятели, но това не означава, че винаги ще сме съгласни с българите, каза Маричич по повод реакциите, които предложението на френското председателство предизвика, но призна, че има кръгове, които саботират процеса.