Илон Мъск бързо си промени мнението за някои от промените, които обещаваше в Twitter - след като го засегнаха лично. Преди да закупи социалната платформа, милиардерът обещаваше, че няма да има постоянно изгонване на профили, като дори обеща да върне този на Доналд Тръмп.

Дни след като купи Twitter обаче, той се оказа цел на имитатори - при това хора със "синя чавка", т.е. с верифицирани профили, които смениха името си на неговото.

Сред тях са американската комедиантка Кати Грифин и карикатуристът Джеф Жакес, които получиха моментално бан (от англ. ban  - забрана, изгонване).

И в момента правилата на Twitter забраняват на потребителите да се представят за други хора в социалната мрежа. Но след като бе засегнат лично, Мъск обяви, че първо, това ще води до постоянна забрана, и второ, всяка смяна на името ще маха "синята чавка" за известно време. Изключения ще има само за тези, които видно са създали пародиен профил - и са обявили това ясно в описанието.

Едновременно с това миналата седмица той обяви плана си да иска по 8 долара на месец за верифициране на акаунти.

Социалната мрежа вече е доста разтърсена от смяната на собственост. Множество известни личности се местят към алтернативата Mastodont, която е децентрализирана платформа, а Twitter отново се напълни с тролове и расистки изказвания, явно в опит да се проверят границите на това, което Мъск ще допусне.