Предприятия в Украйна, свързани с Игор Коломойски, Константин Жеваго, руския бизнесмен Константин Григоришин и Вячеслав Богуслаев, стават държавна собственост, съобщи украинският информационен сайт НВ.

Според събеседниците на изданието "Икономическа правда", на 6 ноември Националната комисия по ценни книжа и фондовия пазар е решила да наложи принудителното национализиране на акциите на ПАО "Укрнафта", ПАО "Укртатнафта", АО "Мотор Сич", ПАО "АвтоКрАЗ" и ПАО "Запорожтрансформатор".

Коломойски притежава близо 42% от "Укрнафта", най-голямата петролна компания в Украйна, докато държавната "Нафтогаз" е собственик на 50% плюс една акция. Останалите акции са собственост на миноритарни акционери.

В "Укртатнафта" Коломойски и Боголюбов притежават около 60% от акциите. Другите акции също са собственост на "Нафтогаз". Ключовият актив на "Укртатнафта" е петролната рафинерия в Кременчуг, която беше извадена от строя след руски ракетни атаки през май.

Доскоро собственик на "Мотор Сич" беше Вячеслав Богуслаев, който през 2017 г. продаде 56% от компанията на китайския холдинг Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co Ltd. Заради нарушения на антимонополното законодателство обаче сделките с акциите на компанията бяха блокирани. Самият Богуслаев беше арестуван по обвинение в държавна измяна през октомври тази година. На 4 ноември Службата за сигурност на Украйна конфискува имущество на олигарха за почти 1 милиард украински хривни (около 18,5 мил. лева).

Компанията "АвтоКрАЗ" се занимава с производство на тежкотоварни превозни средства. Компанията е част от групата "Финанси и кредит" на Константин Жеваго. "Запорижтрансформатор" произвежда трансформаторно и реакторно оборудване. Предприятието е фалирало, собственост е на руския бизнесмен Константин Григоришин, който е родом от Запорожие. Все още не се знае дали бившите им собственици и миноритарни акционери ще бъдат компенсирани за одържавяването на тези предприятия.

Зеленски - марионетка на Коломойски?

В миналото президентът Зеленски често е обвиняван, че е "марионетка" на Коломойски. Телевизията на олигарха "1 + 1", една от най-големите в страната, отразяваше кампанията на актьора в добра светлина.

Тя излъчваше и хумористичните му шоута, а после - популярния сериал "Слуга на народа", в който Зеленски игра обикновен учител, станал президент.

През 2019 г. държавният глава назначи един от бившите адвокати на Коломойски за шеф на президентската си администрация, което предизвика яростни критики от опозицията. Тази предполагаема близост смущаваше обществото още повече, доколкото Володимир Зеленски спечели популярност с обещания "да пречупи системата" на корупцията и игрите на влияние между света на бизнеса и политическия свят.