Българска банка за развитие се сдоби днес с нови членове на Надзорния си съвет. Със заповед на министъра на иновациите и растежа Александър Пулев, който е и принципал на банката, са назначени Росен Карадимов и Деляна Иванова. 

Така Съветът наброява вече пет души, вместо предишните трима. От пресцентъра на ведомството на Пулев държат да информират, че увеличението на надзора няма да повлияе на бюджета на институцията, защото Пулев намали заплатите им от 10 000 лв. на 2000 лв. Тоест и новите двама пак не могат да увеличат бюджета. 

"Приоритетна задача, възложена от министъра на новите членове на Надзорния съвет, е изработване и реализиране на правни, надзорни, контролни и организационни механизми, които да гарантират, че Банката ще следва единствено и само политики, които постигат целите й, заложени в чл. 2, т.1-т.5 на Закона за ББР.

Днешното решение за попълване на състава на НС на ББР АД е в изпълнение на обявеното по-рано от министър Пулев намерение да подсили ефективността на работата на Надзорния съвет, като прекрати порочната и противоречаща на Закона за ББР, Търговския закон и Устава на ББР практика Надзорният съвет на Банката да дублира функциите на Управителния й съвет", пишат от Министерството днес. 

Интересното е, че Росен Карадимов - дългогодишен кадър на БСП и бивш депутат, няма много общо с банкерската професия. Той е адвокат. Бил е и депутат във Великото народно събрание, част е от "Евролевица" на Александър Томов. По-късно става изненадващо съветник на Сергей Станишев по време на тройната коалиция, името му бе замесено и лобисткия скандал "Хохегер".