Канада ще може да конфискува собственост на руснаци, влезли в списъка със санкционирани заради войната в Украйна, както и забранява за 2 години продажбата на имоти на чужденци. Това включват промени в бюджета на страната, приет тази седмица от канадския парламент, съобщи Ройтерс.

Закон C-19 е 450 страници, очаквано за бюджет на федерална държава. Ограничението на покупки на имоти от чужденци е и с цел да създаде повече възможности за канадците да закупят свое жилище.

Промените позволяват и канадското правителство да конфискува и да унищожава собственост на индивиди и юридически лица, които са санкционирани заради руската инвазия. А средствата от това ще се използват за подпомагане на Украйна.

Досега руска собственост - най-вече скъпи домове и яхти - е задържана, сложена под запор и дори конфискувана в някои държави по света. Други път трябва да направят законодателни промени, за да направят това възможно. В ЕС вече са замразени 12,5 млрд. евро на руски олигарси, но се разработва и легална процедура за конфискацията им.