Египет и Русия планират да ползват местните си валути в двустранната търговия на фона на финансовите санкции от страната на западните държави срещу Москва заради нахлуването в Украйна, пише в. "Ал Монитор". 

Намерението беше обявено от министъра на търговията и индустрията на Египет Невин Гамия по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург в средата на юни т.г. "Трябва да се намери механизъм за извършване на плащания, тъй като Египет се нуждае от руската пшеница," изтъкна тя. Египет е най-големият вносител на пшеница в света, като значителна част от вноса на стратегическата култура идва от Русия. 

През 2021 година търговският обмен между Египет и Русия е бил около 4,7 милиарда долара. Египетският износ за Русия е бил 591,7 милиона, а руският износ към Египет - 4,178 милиарда долара. Според руския министър на индустрията и търговията Денис Мантуров обемът на двустранната търговия позволява използването на руската рубла и египетската лира. Той посочи, че Москва и Кайро са се договорили да преминат към местни валути при разплащанията помежду си. 

Преподавателят по икономика в университета Айн Шамс в Кайро Йомн ел Хамаки смята, че споразумението ще спомогне за по-широк достъп на египетския износ до руския пазар. "Египетско-руският търговски баланс е в полза на Русия, а това споразумение ще помогне да се преодолее този дефицит."

Във видеообръщение към форума в Санкт Петербург египетският президент Абдел Фатах ас Сиси определи Русия като важен партньор и отбеляза, че заедно двете държави осъществяват мащабни и амбициозни проекти. 

Египетско-руските отношения отбелязват подем след идването на Сиси на власт през 2014 година, припомня "Ал Монитор". Египет закупи големи количества руски оръжия, Русия създава индустриална зона в икономическата зона "Суецки канал", участва в обновяването на железопътната мрежа на северноафриканската страна и изгражда първата египетска атомна електроцентрала в Дабаа.

Икономическият експерт и съветник на министъра на снабдяването и вътрешната търговия на Египет Медхат Нафей се опасява, че преминаването към търговия в местни валути ще окаже нов натиск върху валутния пазар. "Египетският внос от Русия е в размер на над четири милиарда долара, докато износът е за по-малко от един милиард долара. При преминаването към местни валути Египет ще има проблем да осигури рубли за транзакциите, докато Русия няма да има затруднения да осигури лири." 

Резервите от чуждестранна валута на Египет достигнаха 35,5 милиарда долара през май т.г., падайки от 37 милиарда долара през април. През март централната банка на страната обезцени лирата с 14 процента. 

БТА