Натрупан дълг за електрическа енергия от над 77 000 лева, голяма част от който е в просрочие от март 2021 г., налага преустановяване на снабдяването с ток на сградата на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания - Варна.

Това съобщиха от "Енерго-Про".

Крайната мярка с преустановяване на електрозахранването е планирана за 21 ноември 2022 г. и се налага, за да бъде ограничено натрупването на допълнителни задължения, които биха довели до оперативни затруднения за доставчика в групата на дружеството. Оттам напомнят, че обекти от нулева категория, каквито са здравните заведения, следва да имат осигурено резервно, автономно и независимо електрозахранване.

"За критичната ситуация многократно бяха информирани Община Варна, Министерството на здравеопазването, както и всички ангажирани държавни и регулаторни институции, но за съжаление не беше поет конкретен ангажимент за решение на задълбочаващия се казус", допълват от"Енерго-Про". - Предвид създадената неблагоприятна ситуация, ""Енерго-Про Продажби" АД отново настоява за спешно предприемане на решителни действия от страна на местната власт за гарантиране и разрешаване на въпроса с натрупаните задължения на здравното заведение."

От дружеството заявяват още, че дългът ще бъда разплатен в най-кратък срок.