Тялото на украински пилот на име Михайло Матюшенко е било открито на 5 септември в морето край Царево.

Случаят стана известен обаче едва днес, когато началникът на сектор "Издирване и бежанци" към ОДМВР-Бургас Христо Ичев беше награден от вътрешния министър за работата си по установяване на самоличността на пилота, предаде БГНЕС.

"Тялото беше установено след буря, която го изхвърли на 5 септември в района на Царево, но силно разложено и без крака. Единственото, по което можеше да се тръгне в конкретния случай, беше от оборудването, открито по самото тяло. Оборудване, което е на парашутист. Трябваше да се изчисти версията дали е на парапланерист, дали е някой любител. В случая беше оборудване на военен.

При самия оглед на това, което беше останало като дрехи по тялото, се установиха етикети на украински. Ясно беше, че от коланите, от начина на връзване, че това е оборудване, което се ползва от украинската армия, от украинските ВВС. Установихме, че тези номера отговарят на самолет СУ-24, който е бил с двама пилоти. Това, което успях да разбера за случая е, че е имало инцидент в района на Змийския остров, при който самолетът е бил унищожен, пилотите са катапултирали", разказа Ичев.

За да се установи кой е военният пилот, се е наложило да се направи ДНК анализ, като за целта е предоставен профил от дъщеря му, която пристига със съпругата на пилота в България.

"ДНК експертизата беше категорична, че това е пилотът, който е изчезнал преди време вследствие на военните действия в Украйна", заяви комисар Калоян Калоянов- директор на ОДМВР Бургас.

За този случай ОДМВР Бургас получи благодарност от украинското посолство у нас.